2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Poiltico: Kijev szövetségesei a NATO-csúcs előtt meg akarnak állapodni a biztonsági garanciákról

Kijev nyugati szövetségeseinek egy kis csoportja sürgősen tárgyal biztonsági garanciákról Ukrajna számára a július 11-12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt – idézte forrásait a Politico.

A Washingtonhoz közelálló lap szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország már hetek óta tárgyal a biztonsági garanciákról Ukrajnával, és más NATO-, EU- és G7-szövetségeseket is megkerestek.

“A nyugati szövetségesek egy kis csoportja “előrehaladott” és “kétségbeesett, az utolsó pillanatban” folytatott tárgyalásokat, hogy véglegesítsék az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról szóló nyilatkozatot a NATO litvániai csúcstalálkozója előtt” – írta a kiadvány négy meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva.

A meg nem nevezett NATO-források szerint az egyes érintett országoknak kétoldalúan kell majd meghatározniuk Ukrajnával, hogy “milyen kötelezettségvállalásokról van szó”.

“Ez lényegében egy garancia Ukrajnának arra, hogy nagyon hosszú ideig felszereljük, finanszírozzuk, tanácsokkal látjuk el és kiképezzük a fegyveres erőiket, hogy biztosítsuk elrettentő képességüket bármilyen jövőbeli agresszióval szemben” – mondta a forrás a kiadványnak.

Pénteken Gitanas Nauseda litván elnök azt mondta, hogy Ukrajna a szövetség mostani, július 11-12-i vilniusi csúcstalálkozóján több NATO-országtól is biztonsági garanciákat fog kapni.

Korábban a Financial Times idézte forrásait, amelyek szerint Nagy-Britannia, Franciaország és Németország olyan nyilatkozaton dolgozik Ukrajnával, amely hivatalossá tenné a segélyátutalásokról szóló meglévő megállapodásokat, és megteremtené a Kijevnek nyújtott hosszú távú pénzügyi és katonai támogatás feltételeit.

A NATO-csúcstalálkozót július 11-12-én tartják, amelyen a szövetség valamennyi országának vezetője, köztük Joe Biden amerikai elnök is részt vesz. Korábban Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna nem lesz NATO-tag a szövetség közelgő vilniusi csúcstalálkozóján.

Zelenszkij 2022 szeptember végén azt mondta, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója időszerűtlennek minősítette az ilyen eljárást. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megismételte a blokk “nyitott ajtók politikája” elnevezésű álláspontját, de hangsúlyozta, hogy a szövetség a Kijevnek nyújtandó katonai segítségre összpontosítja erőfeszítéseit.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna nem fog megelégedni a vilniusi NATO-csúcstalálkozó semmilyen más döntésével, mint a szövetséghez való csatlakozásra vonatkozó meghívással.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó