2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Pentagon: Oroszország győzelme rosszabb, mint a civilek halála a kazettás bombáktól

Az amerikai kazettás bombák Ukrajnába történő szállítása polgári áldozatokkal járhat – ismerte el pénteken a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője, aki ugyanakkor kijelentette, hogy az orosz győzelemtől való félelem a harctéren felülmúlja ezeket az aggodalmakat.

Colin Kahl politikai védelmi államtitkár újságíróknak nyilatkozva megvédte a Fehér Ház döntését, hogy újabb 800 millió dolláros biztonsági segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának, amely magában foglalja a kazettás lőszereket is – amelyek több mint 100 országban tiltottak, mert amikor felrobbannak, sok apró bombagránátot szabadítanak fel nagy területen, és a fel nem robbant elemek még évekkel a harcok befejezése után is komoly veszélyt jelentenek a civilekre.

Arra a kérdésre, hogy a Pentagon biztosította-e szövetségeseit arról, hogy ezek a lőszerek nem okoznak túlzott polgári károkat, Kahl így válaszolt:

“Én is ugyanúgy aggódom a humanitárius körülmények miatt, mint bárki más, de a legrosszabb dolog az ukrajnai civilek számára az, ha Oroszország megnyeri a háborút. És ezért fontos, hogy ne így legyen”.

Hozzátette, hogy Kijev ígéretet tett arra, hogy nem használ kazettás bombákat a civil lakta városi területeken, és nyilvántartást vezet arról, hogy hol vetették be a fegyvereket, hogy a jövőben megkönnyítsék az aknamentesítést. A tisztviselő a szállításokat átmeneti intézkedésnek is nevezte, amíg Kijev nyugati támogatói fel nem tudják gyorsítani a hagyományos lövedékek gyártását.

Joe Biden amerikai elnök a CNN műsorvezetőjének, Fareed Zakariának adott interjújában “nehéznek” nevezte a vitatott lövedékek Ukrajnának történő szállításáról szóló döntést. Azt mondta, hogy részben az indokolta, hogy Kijev és Washington is hiányt szenved a hagyományos lőszerekből, hozzátéve, hogy Ukrajnának “szüksége van” a kazettás lőszerekre, hogy megakadályozza, hogy Oroszország megfékezze a folyamatban lévő ellentámadást.

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a bejelentést kommentálva “a kétségbeesés gesztusának” nevezte a lépést, hozzátéve, hogy a Nyugat nem akarja beismerni, hogy Ukrajna ellentámadása kudarcba fulladt.

Antonov: a kazettás lőszerek átadása Kijevnek a kudarc beismerése és a kétségbeesés jele

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő erre reagálva közzétette Jen Psaki volt fehér házi sajtótitkár 2022 februárjának végén, napokkal az ukrajnai konfliktus kezdete után készült nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a kazettás bombák használata potenciálisan háborús bűncselekménynek minősülhet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó