2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Antonov: a kazettás lőszerek átadása Kijevnek a kudarc beismerése és a kétségbeesés jele

Az Egyesült Államok kétségbeesésből úgy döntött, hogy kazettás bombákat szállít Ukrajnának, de a lépés nem befolyásolja Oroszország eltökéltségét a különleges katonai művelet céljainak elérésében – jelentette ki pénteken Anatolij Antonov orosz nagykövet az Egyesült Államokban.

“A kazettás lőszerek egy kétségbeesett gesztus. Ez az intézkedés arról árulkodik, hogy az USA és szatellitái rájöttek, hogy tehetetlenek. Nem akarják azonban beismerni saját kudarcukat és az ukrán erők azon kísérleteinek kudarcát, hogy offenzívát folytassanak az orosz területek ellen. Ezért ez a legújabb őrültség a részükről” – mondta.

A diplomata úgy véli, hogy az ukrajnai konfliktus tétjének növelésével Washington közelebb hozza az emberiséget egy globális konfliktushoz.

“Az amerikai provokációk jelenlegi szintje valóban meghaladja a mércét, és közelebb hozza az emberiséget egy új világháborúhoz. Az Egyesült Államok annyira megszállottan gondolkodik Oroszország legyőzéséről, hogy nem veszi észre tetteinek súlyosságát. Csak növelik az áldozatok számát és meghosszabbítják a kijevi rezsim agóniáját” – folytatta.

A nagykövet kijelentette, hogy Washington szemet hunyt a civil áldozatok felett, nem törődött Antonio Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmaival, és vállat vont a szövetségesei ellenvetéseire.

“Megdöbbentő az a kegyetlenség és cinizmus, amellyel Washington megközelítette a Kijevnek történő halálos fegyverek átadásának kérdését. A kormányzat teljesen figyelmen kívül hagyta a szakértőket, az emberi jogi aktivistákat és a törvényhozókat, akik olyan téziseiknek adtak hangot, hogy a lépés embertelen lenne.”

Szemet hunytak a civil áldozatok felett. Most fennáll a veszélye annak, hogy a lőszerek még sok éven át ártatlan civileket fognak felrobbantani, amiatt, amit az USA okoz” – mondta Antonov.

Elmondta, hogy szerinte a nyugati fegyverek Ukrajnába való pumpálása nem lesz képes befolyásolni Oroszország erőfeszítéseit, hogy elérje különleges katonai műveletének céljait, “amelynek célja az Oroszországi Föderáció biztonságát fenyegető veszélyek felszámolása, beleértve az Ukrajnában táplált nácizmust”.

Kazettás lövedékek

A kazettás bombák több száz szubmuníciót tartalmazhatnak. Amikor a bomba a levegőben felrobban, ezek több tíz négyzetméteres területen szóródnak szét. Némelyik nem robban fel azonnal, és a földön marad, veszélyt jelentve a civilekre még jóval a konfliktus befejezése után is. A kazettás bombákról szóló, 2008-ban elfogadott egyezményhez 111 ország csatlakozott, további 12 ország pedig aláírta, de még nem ratifikálta.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a fel nem robbant szubmuníciók aránya általában jóval magasabb a közöltnél.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó