2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Pelosi: a tajvani út “teljesen megérte”

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kijelentette, hogy nem bánta meg a közelmúltban tett vitatott tajvani útját, és a Today show-nak adott keddi interjújában azt mondta, hogy “teljesen megérte”.

A 82 éves politikus ragaszkodott ahhoz, hogy “elsöprő kétpárti támogatást” kapott a látogatáshoz, és hogy őt és küldöttségét a tajvani kormány és a tajvani nép nagyon jól fogadta.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Kína álláspontja az útjával kapcsolatban lényegtelen, és ragaszkodott ahhoz, hogy Kína “nem engedheti meg, hogy elszigetelje Tajvant”, vagy diktálja, hogy ki látogathatja meg a szigetet és ki nem.

“Amit a kínaiak tesznek, azt szokták tenni” – jegyezte meg a szóvivő Pekingnek az incidensre adott válaszával kapcsolatban, hozzátéve, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök “zsarnokként viselkedik saját bizonytalanságai miatt”.

A látogatásban “semmi zavaró” nem volt, mondta Pelosi, kijelentve, hogy az utazás összhangban van az Egyesült Államoknak a status quo fenntartására irányuló politikájával. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy fontos volt tudatni Kínával, hogy Washington a tajvani kapcsolatokról szóló törvény értelmében támogatja Tajpejt, ugyanakkor ragaszkodik az “Egy Kína” politikához.

Megjegyezte, hogy néhány hónappal ezelőtt egy másik kétpárti amerikai küldöttség is járt Tajpejben, de akkor “senki sem szólt egy szót sem”, majd arra utalt, hogy “valami nem stimmel ezzel a képpel”, és hogy a vita talán azzal függ össze, hogy ő nő.

Arra a kérdésre, hogy a “szimbolikus látogatás” aláássa-e a Fehér Ház folyamatban lévő kísérleteit arra, hogy Kínával együttműködjön a geopolitikai és éghajlati kérdések megoldása érdekében, Pelosi kijelentette, hogy az utazás “nagyon lényeges volt számunkra, hogy meghallgassuk a térségben élő embereket a teljes napirendünkről”. Hangsúlyozta továbbá, hogy fontos volt tudatni Tajvannal, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magára attól való félelmében, attól tartva ahogy “Kína esetleg viselkedik”.

Pelosi múlt heti útja, amellyel 1997 óta ő volt a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Tajvanra látogatott, heves reakciót váltott ki Pekingből, amely “példátlan” katonai hadgyakorlatokat és éleslövészetet indított hat Tajvan körüli tengeri területen. Peking emellett szankciókat vezetett be Pelosi és családja ellen, kereskedelmi korlátozásokat vezetett be Tajpejjel szemben, és számos katonai és polgári kérdésben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Kína Tajvant területének elidegeníthetetlen részének tekinti, és a Pelosi látogatásához hasonló látogatásokat a szuverenitása elleni támadásnak és az “Egy Kína” elv megsértésének tekinti, amelynek értelmében a legtöbb ország tartózkodik Tajvan diplomáciai elismerésétől.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...