2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság “kezdeményezője és legnagyobb támogatója” – jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó segítséget nyújtanak Oroszországnak.

Ha az amerikai kormány valóban segíteni akar az ukrán népnek és a válság mielőbbi végét akarja látni, akkor “fel kellene hagynia a fegyverek küldésével és a háború hasznának learatásával” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy sajtótájékoztatón.

A nyugati médiában a múlt héten megjelent, Moszkvának nyújtott segítségről szóló állításokat alaptalan gyanúként és vádaskodásként utasította el, és kijelentette, hogy Peking nem fogadja el a “megalapozatlan zsarolást” vagy a kínai vállalatok diszkriminációját Washington részéről.

A jelentések egy névtelen forráson alapultak, akit a Reuters “a helyzetet ismerő személynek” nevezett.

“Amit látunk, az nem halált okozó katonai segítségnyújtás és gazdasági támogatás, amely nem áll meg a szankciók teljes körű kijátszásánál” – idézték a forrást. Az illető hozzátette, hogy Washington nem biztos abban, hogy a kínai kormány tudott-e a “tevékenységről”, és hogy közölte aggodalmait Pekinggel.

Az amerikai kormány nyilvánosan következményekkel fenyegette meg Kínát, ha a Washington és szövetségesei által bevezetett gazdasági szankciók megkerülésével bármilyen segítséget nyújt Oroszországnak.

Amikor múlt kedden megkérdezték az állítólagos segítségnyújtásról, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, hogy az Egyesült Államok “figyelemmel kíséri a helyzetet”, és “továbbra is tájékoztatja Kínát az Oroszországnak nyújtott anyagi támogatás következményeiről”. Megígérte, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát “addig, amíg szükséges”. Washington már több mint 100 milliárd dollárt különített el Kijev támogatásával kapcsolatban a Moszkva elleni harcban.

Peking bírálta Oroszországot, amiért csapatokat küldött szomszédja ellen, de azt mondta, hogy a konfliktust a NATO európai terjeszkedése és az orosz biztonsági aggályok elismerésének elutasítása teremtette meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó