2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Putyin: a parlamentnek erős, nagyhatalmi felhangok nélküli Oroszországot kell építenie

Erős, nagyhatalmi felhangok nélküli Oroszországot kell építenie az Állami Dumának, ez a fő feltétele annak, hogy az ország fenntartsa létét és függetlenségét – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament szeptemberben újraválasztott alsóházának szerdai alakuló ülésén.

Szavai szerint Oroszország ereje “a legfontosabb, talán kulcsfontosságú feltétele államiságunk és függetlenségünk megőrzésének, annak, hogy Oroszország az összes benne lakó nép egységes, közös szülőhazája maradjon” – mondta.

“Mindannyiunknak egyesítenünk kell és össze kell hangolnunk erőfeszítéseinket, kötelességeinket és jogainkat Oroszország történelmi és legmagasabb rendű joga megőrzésének érdekében, amely nem más, mint hogy hazánk erős legyen” – idézte az orosz elnök az 1911-ben meggyilkolt orosz miniszterelnök, Pjotr Sztolipin több mint 100 évvel ezelőtt elhangzott, a parlamenthez intézett történelmi szózatát.

putyin_allamiduma2
Vlagyimir Putyin beszédet mond. Kép Kreml

Az elnök szavai szerint bármely népnek és országnak pontosan ugyanúgy jogában áll erősnek lenni, hozzátette ugyanakkor: “mi ehhez sohasem társítunk semmilyen nagyhatalmi felhangot”.
“Mi senkire semmit nem kényszerítünk rá, és nem is készülünk arra, hogy rákényszerítsünk” – hangoztatta az orosz vezető.

Putyin szerint Oroszország ereje a népében, az embereiben, a hagyományaiban, a kultúrájában, a gazdaságában, hatalmas területében, az ásványkincseiben és a védelmi képességében rejlik.

“De a legfontosabb az, hogy erőnk feltétlenül a népünk egységében rejlik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a döntéshozatalnak az állampolgári egyetértésen, a széles körű társadalmi párbeszéden, a hatalmi ágak együttműködésén kell alapulnia. Mint mondta, az állampolgárok iránti gondoskodásnak felül kell emelkednie a pártambíciókon.

Vlagyimir Putyin szerdán felmentette az elnöki hivatal helyettes vezetői posztjáról Vjacseszlav Vologyint, a kormányzati politika vezető stratégáját, akit a duma 404 szavazattal szerdán elnökének választott. Vologyin helyét a Kremlben Szergej Kirijenko, a Roszatom eddigi elnöke vette át, aki a 90-es évek végén orosz miniszterelnök volt.

poklonszkaja
Natalja Poklonszkaja az Állami Dumában

A szeptember 18-án megtartott választáson a parlamenti alsóház 450 mandátumából 343-at az eddig is kormányzó Egységes Oroszország párt szerzett meg, ami kényelmes lehetőséget biztosít számára akár az alkotmány megváltoztatására is. Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 42, Oroszország Liberális Demokrata Pártja 39, az Igazságos Oroszország 22 képviselői helyhez jutott. További két honatya az egyik frakciónak sem tagja. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) élére nemrégiben kinevezett eddigi házelnök, Szergej Nariskin helye a jövő ősszel megtartandó pótválasztásokig betöltetlen marad.

Az Egységes Oroszország a frakciók közötti megállapodás alapján a 26 parlamenti frakció közül 13-nak a vezetését kapja meg. Az Állami Duma pénteken kezdi meg a törvénytervezetek megvitatását. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...