2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Pakisztán energetikai megállapodásokat kötött Oroszországgal

Moszkva és Iszlámábád koncepcionális megállapodásokat kötött az orosz kőolaj és kőolajtermékek Pakisztánba történő szállításáról – közölte Szergej Mocsalnyikov orosz energiaügyi miniszterhelyettes pénteken a pakisztáni fővárosban tartott kormányközi bizottsági ülésen.

Korábban decemberben Muszaddiq Malik kőolajipari miniszter Moszkvába látogatott, hogy tárgyaljon az Iszlámábádba irányuló energiaszállításokról, és bejelentette, hogy Oroszország kedvezményes áron szállít majd olajat, benzint és gázolajat az országnak. Az árat nem részletezte, de megjegyezte, hogy a tárgyalások “a vártnál eredményesebbek voltak”.

Az iszlámábádi találkozón a felek megvitatták a Pakisztáni Áramlat gázvezeték építésével kapcsolatos “fennmaradó kérdéseket”, valamint a szélesebb körű energetikai és energiatechnikai együttműködés kilátásait is.

Mocsalnyikov elmondta, hogy Oroszország bemutatta a Pakisztánba irányuló jövőbeli gázszállítások koncepcióját, hozzátéve, hogy “a lehető leghamarabb ki kell értékelnünk a Pakisztáni Áramlat helyét ebben a koncepcióban”.

Egy nappal korábban Nyikolaj Szulginov orosz energiaügyi miniszter kijelentette, hogy Moszkva “kész aláírni a szükséges vállalati dokumentumokat” a vezeték építésének beindításához.

Oroszország és Pakisztán 2015-ben írt alá kormányközi megállapodást a Karacsiból Lahorba vezető észak-déli gázvezeték (Pakisztáni Áramlat) megépítéséről. A projekt elindítását többször elhalasztották. Az 1100 kilométer hosszú, évi 12,3 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas vezeték a dél-pakisztáni Karacsi és Gwadar kikötőiben található cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokat köti majd össze az ország északi részén fekvő Lahore erőműveivel és ipari gázfogyasztóival.

A vezeték különböző forrásokból, többek között Iránból és Türkmenisztánból származó, visszaalakított gázt és vezetékes gázt egyaránt szállít majd – mondta Szulginov.

“Az ilyen projektek megvalósításának megközelítése átfogó kell hogy legyen. Ez nem csak egy csővezetéket jelent, hanem a hozzá szükséges gázforrást is. És jelenleg mind az újragázosított gáz, mind a vezetékes gáz szállítása szempontjából tárgyaljuk a projektet” – mondta a miniszter.

Iszlámábád arra is törekszik, hogy hosszú távú LNG-behozatalról tárgyaljon Oroszországgal, mivel jelenleg nincs stabil szállítója az országnak. Pakisztán akut energiahiánnyal küzd, és a globális olaj- és gázárak ugrásszerű emelkedése tovább rontotta a helyzetet. Az üzemanyag behozatala az EU-ban megnövekedett kereslet miatt ötször-tízszeresére drágult.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...