2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Osztrák kancellár: az alkohol lehet az európaiak utolsó mentsvára az energiaárakra és az inflációra

Az EU-nak “ellenséggel” kell szembenéznie az “abszurdan magas” energiaköltségek és az infláció formájában – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár a múlt héten Tirol tartományban, az OVP konzervatív párt gyűlésén. Ha azonban a blokk vezetői nem tudnak megfelelni ezeknek a kihívásoknak, akkor az európaiaknak – az alkoholon és a kábítószereken kívül – kevés lehetőségük maradhat a nehézségek leküzdésére – mondta.

Az EU-nak úgy kell intézkedéseket hoznia az áremelkedések és az energiaköltségek elleni küzdelemben, “hogy ne felhajtsuk az inflációt, hanem megpróbáljuk kollektíven megfékezni” – mondta a kancellár szombaton párttársainak, hozzátéve, hogy ez “minden, csak nem könnyű”.

Az uniós vezetők azonban nem hagyhatják csak úgy a dolgokat, ahogy vannak – figyelmeztetett Nehammer.

“Ha így folytatjuk, akkor utána csak két lehetőség marad: alkohol vagy pszichotrop gyógyszerek”. Hozzátette, hogy “az alkohol alapvetően rendben van. De… a lényeg az, hogy akkor koccintsunk, amikor jól érezzük magunkat”.

Szavait tréfának szánta, de nagyrészt mind a politikusok, mind a közvélemény körében bírálták érte.

Nehammer “komolytalan megjegyzései” csak kormányának “teljes kudarcát” és azt mutatják, hogy “túl van terhelve” a nehézségekkel, amelyekkel szembenéz – mondta Michael Schnedlitz osztrák képviselő, a jobboldali Szabadságpárt (FPO) főtitkára, aki Nehammert “rossz választásnak” nevezte kancellárnak, és előrehozott választásokat követelt.

A szociáldemokrata Franz Schnabl, aki Alsó-Ausztria tartomány második alelnöke, a közösségi médiában elítélte az OVP “romlottságát”. Nehammer vicceit “elviselhetetlennek” nevezte egy olyan helyzetben, amelyben “a nemzet jelentős része a szegénységbe csúszik”.

Úgy tűnik, sok hétköznapi osztrák is kritikusan viszonyul a kancellárhoz. Egy nő a Twitteren azt írta, hogy “nem találja a szavakat” Nehammer megjegyzései miatt, egy másik személy pedig “kafkainak” nevezte a szóhasználatát.

A kancellári hivatal igyekezett elsimítani a dolgokat azzal, hogy az osztrák Kronen Zeitungnak azt mondta, hogy Nehammer csak “bizalmat akart sugározni” a viccével, még ha azt komolytalanul is fogalmazta meg. A magyarázatot egyesek a közösségi médiában kigúnyolták. “Ha gödörben találod magad, ne áss tovább. Ha abbahagyod az ásást, akkor is gödörben vagy” – tweetelte Nicola Werdenigg ismert síelő és politikai aktivista.

A fejleményekre akkor kerül sor, amikor Európa az emelkedő energiaárakkal és inflációval szembesül, amelyet részben az Oroszországgal az ukrajnai katonai művelet miatt kialakult patthelyzet okoz. Az EU átfogó szankciókat léptetett életbe Moszkvával szemben, amelyek különösen a szén- és olajexportot célozzák, miközben alternatívákat keres az Oroszországból származó energiaimport helyett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...