2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva
Array

Összefoglaló a normandiai négyek párizsi találkozójáról

A TASS hírügynökség figyelemmel kísérte a normandiai négyek vezetőinek párizsi tárgyalását. A találkozó október másodikán 14:30 körül kezdődött és 19:30 körül ért véget. Francois Hollande szerint nem szabad megtartani az október 18-i választásokat. Szavai szerint egy újra van szükség és a választás résztvevőinek immunitást kellene adni, a donbásszi választásokat pedig az ukrajnai választások után 80 nappal kellene megtartani.

A francia elnök arra számít, hogy a 100 mm kalibernél kisebb nehézfegyverek kivonása október harmadikán elkezdődik. „Megvitattuk Ukrajna keleti részének biztonsági problémáját, hogy a korábban megbeszélt egyezmény holnap reggel (október harmadikán – a szerk.) megkezdődhessen” – Hollande. 

A normandiai négyek külügyminiszterei november folyamán fognak találkozni, hogy egyeztessenek a minszki folyamatok fejlődéséről. A francia elnök szerint a normandiai négyes formátum a helyes formátum, amely lehetőséget nyújt az ukrajnai krízis rendezéséhez. 

Angela Merkel, német kancellár szerint a donbásszi választásokat az ukrán törvények szerint kell megtartani, a választások modalitását pedig egyeztetni kell Kijevvel. Merkel véleménye szerint a donbásszi státuszt az ukrán alkotmányban is rögzíteni kell. „Ami a különleges státuszt illeti megbeszéltük, hogy ezt a törvényt a választások napjától életbe léptetik” – mondta Merkel. Szavai szerint a különleges státusz először csak ideiglenes jellegű lesz és csak később válik állandó jellegűvé. 

A párizsi tárgyaláson megegyeztek arról is, hogy növelik az ellenőrzőpontokat, hogy minél több helyen átlehessen kelni az oldalak között. Merkel nyilatkozatából az is kiderült, hogy a felek nem tartják be 100 százalékban a minszki egyezményeket, de van remény arra, hogy a felek folytatják a folyamatot. „Az egyezmény egy pontját sem hajtották végre teljes mértékben. A debaécevói helyzet megrázta a folyamatot, és egyelőre a nehéz fegyvereket sem vonták vissza… Van egy bizonyos fejlődés és a felek próbálkoztak megfelelni egymásnak” – mondta Merkel. 

A francia elnök nem zárta ki a normandiai formátum munkájának meghosszabbítását 2015. december 31-e után, és a donbásszi választásoknak is több idő kell, mint ameddig érvényben van a minszki egyezmények időtartama. 

Kétoldalú megbeszélésen szó esett a szíriai helyzetről is. Merkel szavai szerint az ukrán és a szíriai krízisnek nincs köze egymáshoz, és a szíriai kérdés politikai rendezésében Oroszországgal együtt kell működni, de figyelembe kell venni a szíriai ellenzék érdekeit is. Hollande felszólalt amellett, hogy az ukrajnai krízist nem szabad összekötni Oroszország szíriai hadműveleteivel. 

Visszafogott reakciók a párizsi egyeztetésre 

„Oroszország érintőlegesen részt vett a konfliktusban, mindig is támogatta Aszadot és a rezsimjét. Vlagyimir Putyin nem változtatta meg a politikai irányvonalát” – mondta Hollande.

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke bejelentette, hogy október harmadikán megkezdik a nehézfegyverek visszavonását. Szava szerint megegyeztek arról is, hogy az EBESZ megfigyelők hozzáférhetnek Donbássz bármely területéhez. „Megegyezés született az EBESZ megfigyelők akadálytalan munkájáról Donbásszon” – mondta Porosenko. 

„Visszafogott optimizmussal tekintek a párizsi normandiai találkozó eredményére” – olvasható az ukrán elnök Twitter oldalán.  

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője szerint a négyek párizsi találkozója tartalmas és üzleti volt. Szavai szerint a normandiai formátum szerinti megbeszéléseket a későbbiekben is folytatni fogják.

Forrás: TASS

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Tombolnak az indulatok Kijevben, mert késnek az EU segélyek

Az Európai Unió által Ukrajnának nyújtott gazdasági segély késedelme "elfogadhatatlan", és a katasztrófa elkerülése érdekében meg kell oldani - figyelmeztetett egy magas rangú ukrán...

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...