2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Oroszországba helyezi vissza székhelyét és kilép a londoni tőzsdéről a VK platform tulajdonosa

A VK-csoport, amely az azonos nevű vezető orosz közösségi médiaplatform tulajdonosa, visszaköltözteti üzleti tevékenységét Oroszországba, és kilép a londoni tőzsdéről – közölte a vállalat pénteki sajtóközleményében.

A VK bejelentette, hogy részvényesei és igazgatótanácsa úgy döntött, hogy befejezi tevékenységét a Brit Virgin-szigeteken, ahol a cég jelenleg be van jegyezve, és nemzetközi cégként újra bejegyezteti magát Oroszország egyik “offshore-ján”.

“Az Oroszországi Föderációban történő hivatalos bejegyzést követően a VK nemzetközi céggé – “VK” részvénytársasággá alakul, székhelye a kalinyingrádi terület Oktyabrszkij-szigetének egyik különleges közigazgatási körzetében lesz” – közölte a cég.

A vállalat igazgatótanácsa arról is döntött, hogy kilép a londoni tőzsdéről (LSE), és helyette a VK részvényeit a moszkvai tőzsdén jegyzik. Értékpapírjainak kereskedését az LSE-n 2022. március 3-án függesztették fel az Oroszország elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók közepette.

A VK igazgatótanácsa eredetileg még februárban jelentette be a vállalat oroszországi székhelyének megváltoztatására vonatkozó terveket, akkor azt mondták, hogy ez természetes, mivel eszközeinek túlnyomó többsége “Oroszországban található és ott termel bevételt”.

Tavaly a VK vezetője, Vlagyimir Kirijenko azt mondta, hogy a vállalat új hosszú távú üzleti stratégián dolgozik, amely “figyelembe veszi a külső korlátozásokat”. Kirijenko tavaly amerikai és brit szankciók célkeresztjébe került, ami arra késztette az Apple-t, hogy 2022 közepén eltávolítsa a VK alkalmazásait az App Store-ból. Azóta azonban visszaállították őket.

A VK Csoport az orosz távközlési és informatikai szektor egyik legnagyobb vállalata, amely többek között a Mail.Ru, a VKontaktye (VK.com) és az Odnoklaszsznyiki közösségi hálózatok, valamint a Skillbox oktatási platform tulajdonosa.

A VK csütörtökön közzétett pénzügyi eredményjelentése szerint a vállalat bevétele az év első hat hónapjában 57,3 milliárd rubelt (229 milliárd forint) tett ki, ami 36 százalékos növekedés a 2022-es év azonos időszakához képest. A vállalat adózás előtti nyeresége azonban 42%-kal csökkent, 3,9 milliárd rubelre. A VK a bevételcsökkenést az úgynevezett “új üzleti területek” fejlesztési költségeinek tulajdonította, amelyek az Oroszországot a nyugati szankciók miatt elhagyó különböző digitális szolgáltatások, például a Tinder és a Spotify kiváltásával kapcsolatosak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó