2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Oroszország újabb szomszédjába szállít HIMARS rakétarendszereket az Egyesült Államok

Az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnoksága vasárnap bejelentette, hogy két nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS) és mintegy tucatnyi személyt küld Lettországba, hogy részt vegyenek a NATO vezette nemzeti felkészültségi hadgyakorlaton.

Az M142 HIMARS rendszerek hétfőn érkeznek a balti államba, hogy részt vegyenek az úgynevezett NAMEJS gyakorlatok őszi szakaszában, amely szeptember 5-től október 9-ig tart. Az amerikai gyártmányú tüzérségi rendszereket szeptember 26-án és 27-én fogják használni, hogy demonstrálják a nagy hatótávolságú precíziós lövegek gyors bevethetőségét a NATO keleti határán.

“A NAMEJS célja a készenlét, a halálos erejűség, a modernizáció és az interoperabilitás növelése azáltal, hogy gyakorolja az amerikai hadsereg európai és afrikai képességét a nagy hatótávolságú precíziós tüzérségi képességek gyors telepítésére szövetségeseinkkel és partnereinkkel összehangoltan, valamint a közös tűzerő integrálására multinacionális környezetben” – olvasható a parancsnokság honlapján közzétett nyilatkozatban.

A gyakorlatokon állítólag a norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer (NASAMS) is részt vesz majd, hogy a légvédelemi gyakorlatok érdekében a NATO légierő tervező tisztje, Matiss Students százados szerint, aki figyelmeztette a lett lakosokat, hogy a gyakorlatok során alacsony magasságú katonai kiképző repülések lesznek az ország keleti régióiban (az orosz határnál).

A NAMEJS 2022 mellett a NATO további gyakorlatokat is tervez a térségben “Ezüst Nyíl” elnevezéssel. Az Egyesült Államok vezette blokk bejelentette, hogy 17 tagállam mintegy 4200 katonája vesz részt ezeken a gyakorlatokon, amelyek célja “a szárazföldi és légi erők egységének megerősítése”, valamint harci képességeik és felkészültségük javítása az “elrettentés és a védelem” érdekében.

A gyakorlatokra akkor kerül sor, amikor a Moszkva és a NATO közötti feszültségek tovább nőnek a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus közepette. Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten részleges mozgósítást jelentett be, amelynek célja mintegy 300 000 tartalékos besorozása az orosz fegyveres erőkbe, több balti állam és Lengyelország a NATO fokozott jelenlétét követelte a blokk keleti szárnyán.

Moszkva eközben arra figyelmeztetett, hogy nem fog habozni, hogy “minden rendelkezésére álló eszközt” felhasználjon területi integritásának védelmére, és hasonló válaszlépéseket tesz, ha a NATO úgy dönt, hogy nukleáris vagy más tömegpusztító fegyverekkel támadást intéz Oroszország ellen.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó