2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Oroszország szabadul az amerikai állampapíroktól

Az Oroszországi Föderáció Központi Bankja 2017-óta folyamatosan szabadul amerikai állampapír-portfóliójától.

Oroszország novemberben 1,3 milliárd dollárral csökkentette amerikai állampapír-állományát, amely 2,4 milliárd dollárra zsugorodott az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint.

Oroszország korábban az egyik legnagyobb amerikai állami adósságpapír-állománnyal rendelkező ország volt. Még 2013-ban az amerikai államkötvényekbe történő orosz befektetések meghaladták a 150 milliárd dollárt. Oroszország központi bankja azonban 2017 májusa óta folyamatosan csökkenti ezt a befektetését, összhangban az államilag támogatott dollár-mentesítési politikával, amit a Fehér Ház által bevezetett szankciókra válaszul indítottak. 2018 áprilisában Oroszország amerikai állampapírokba történő befektetései csaknem a felére – 96,1 milliárd dollárról 48,7 milliárd dollárra – csökkentek.

Oroszország az elmúlt években rekordszintre növelte  aranytartalékát, és kiérdemelte a világ egyik legnagyobb aranyfelvásárlója címet.

A nyilvánosságra hozott adattok szerint Japán már a harmincadik egymást követő hónapban az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, novemberben 20,2 milliárd dollárral 1,34 billió dollárra növelve befektetését. Kína a második, 1,08 billió dollárra növelt részesedéssel. Az Egyesült Királyság a harmadik 621,6 milliárd dollárral. Luxemburg, Írország, Svájc, a Kajmán-szigetek, Brazília, Tajvan és Hongkong szerepel az amerikai államkötvények 10 legjelentősebb tulajdonosai között.

Összességében az amerikai államadósság külföldi tulajdonosai november hónapban 88,8 milliárd dollárral, 7,75 billió dollárra növelték állományukat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...