2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Oroszország öt hónap alatt szállított annyi olajat Indiába, mint tavaly egész évben

Az Indiába irányuló orosz olajexport az év első öt hónapjában 37 millió tonnára ugrott – jelentette szerdán a Vedomosztyi hírportál az indiai ipari és kereskedelmi minisztérium adataira hivatkozva.

Az adatok szerint az exportmennyiség csaknem 11-szeresen meghaladta a tavalyi szállításokat ugyanebben az időszakban, és meghaladta a 2022 egészére vonatkozó szállításokat. Tavaly India 33,4 millió tonna orosz nyersolajat importált.

A vizsgált időszakban Oroszország biztosította magának az India első számú nyersolajszállítója címet, amelyet Irak (21,4 millió tonna) és Szaúd-Arábia (17,5 millió tonna) követ.

A Kpler nyersanyagelemző cég szerint az orosz nyersolaj indiai importja a nyár folyamán tovább nőtt, júniusban napi 2,2 millió hordós rekordszintre emelkedett, és 10 egymást követő hónapban emelkedett.

A szállítások júliusban némileg csökkentek, átlagosan 1,9 millió hordóra – derül ki a Morning Express újság e hét elején megjelent külön jelentéséből. Elemzők a csökkenést az OPEC+ csoport által elfogadott termeléscsökkentésnek tulajdonítják, amelynek keretében Moszkva vállalta, hogy napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelést.

Moszkva tavaly kezdte átirányítani a kőolaj szállításokat Ázsiába válaszul az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciókra, amelyek olajembargót és az orosz nyersolajra és kőolajtermékekre vonatkozó árkorlátozást tartalmaztak. India, a világ harmadik legnagyobb olajimportőre és -fogyasztója, Oroszország egyik legnagyobb olajvásárlójává vált, mivel nem csatlakozott a szankciókhoz, és kihasználta a Moszkva által kínált kedvezményeket. Újdelhi azonban ígéretet tett arra, hogy nem sérti meg az orosz nyersolajra vonatkozó nyugati árplafont, amelyet hordónként 60 dollárban állapítottak meg, szállítási, fuvarozási, vám- és biztosítási költségek nélkül.

A Kpler adatai szerint májusban Oroszország India teljes olajimportjának 46%-át tette ki, míg a nyugati szankciókat megelőzően ez kevesebb mint 2% volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó