2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Oroszország mindent megtesz jogos érdekei védelme érdekében – Szergej Lavrov interjú

“Az Orosz Föderáció nem akarja adok-kapok típusú szankciók eszkalálódását a Nyugattal, de készen áll megtenni bármit, ami szükséges jogos érdekei megvédéséhez, beleértve ebbe nemzetbiztonság minden dimenzióját” – mondotta Szergej Lavrov, az Oroszországi Föderáció külügyminisztere a The Daily Telegraph-nak adott interjújában.

“A béke Ukrajnában csak széleskörű nemzeti párbeszéd megvalósításával érhető el, beleértve ebbe minden régiót és a béke szabályai nem diktálhatóak egyszerűen csak “a nyertesek kormányától” \Kijev\ – mondta Lavrov a The Daily Telegraph-nak.

“A lényeg az, hogy Kijevnek abba kell hagyni a háborús játékait és fel kell hagynia azzal a téveszmével, hogy a kialakult mély krízis megoldható egyszerűen csak a háború – saját népe elleni – megnyerésével” – jegyezte meg Lavrov, s megismételte, hogy az EU támogatásával a háta mögött, Kijev folyamatosan figyelmen kívül hagyja számos kötelezettségét a “nemzeti egységkormány” megalakítására.

“Sajnos, a győztes mindent visz logikája Kijev akcióinak valós tolóereje és mozgatórugója, és ennek eredményeként már ezrek haltak meg, százezrek váltak földönfutóvá és menekültté, valamint szinte teljesen megsemmisült számos délkelet-ukrajnai város teljes infrastruktúrája”

Lavrov beszélt továbbá a humanitárius katasztrófáról is, mely jelenleg Délkelet-Ukrajnában lejátszódik, és ismételtek kijelentette: “kritikus, hogy biztosításra kerüljön azonnali humanitárius segélytámogatás a bajba jutottak számára Délkelet-Ukrajnában”

Az első orosz humanitárius-segély konvoj már augusztus 17.-ével készen állt a határátlépésre, de késleltetve volt “elsősorban a halogatás taktikája következtében, mert a kijevi hatóságok egészen egyszerűen időhúzásra játszottak” – hozzátette, hogy a kijevi kormány arra való sürgetése hogy “teljesítse az ígéreteit és mozdítsa elő a jövőbéli segélyszállítmányok biztonságos és akadálytalan áthaladását.”

Lavrov beszélt arról is, hogy “az értelmetlen adok-kapok ördögi kör” egyoldalúan indított, az Oroszország elleni szankciók életbeléptetésével kezdődött. Ezeket a szankciókat Lavrov “kontraproduktív”-nak hívta, valamint “ellentéteseknek” a nemzetközi jog normáival és elveivel.

“Oroszország számára – és ami azt illeti mindenki számára – teljes mértékben elfogadhatatlan az ultimátumok és kényszerítő intézkedések nyelve” – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy “Oroszország válasza arányos és kiegyensúlyozott volt”

“Ez egyáltalán nem a mi személyes választásunk, de nem lehet kétséges , hogy mi mindent meg fogunk tenni jogos érdekeink megvédése érdekében, beleértve ebbe a nemzetbiztonság minden dimenzióját”

 

 

Lavrov érintőlegesen beszélt a lelőtt maláj MH17-es légijárat tragédiájáról is, emlékeztetvén, hogy számos egyszerű kérdés – melyek válaszai megvilágíthatnák az egész történetet- még megválaszolatlan.

“Sajnos, már a kezdet kezdetétől szemtanúi voltunk a bizonyítékok (a tettes kilétét illető bizonyítékok) elrejtésének és az ENSZ Biztonsági Tanács által elfogadott nyomozati terv végrehajtása megakadályozásának” – mondta a miniszter. “Oroszország az egyetlen ország, aki hivatalosan bemutatta a nemzetközi közösségnek a műholdjai segítségével kapott adatokat, melyek az incidenssel kapcsolatban birtokában vannak (az eset történtekor – időbélyegző szerint is hiteles – készített műholdfelvételek az ukrajnai kilövési zónáról)”

“Reméljük válaszokat kapunk ezekre – és más- kérdésekre az államoktól, melyek a nemzetközi nyomozást vezetik és azoktól az államoktól is, akik alaptalan nyilvános kijelentéseket tettek \az eset megtörténte után\” – mondta Lavrov. “Nem hagyhatjuk, hogy az MH-17-es lelövése ügyében folyó nyomozás manipulálva legyen úgy, mint már az megtörtént (a manipulálás) más ukrajnai tragédiák esetében, beleértve a mesterlövészek februári bevetését a polgári lakosság ellen Kijevben, az odesszai – és mariupoli tömegmészárlások eltussolását és más ügyeket”

Interjú közben Lavrov ismét visszautasította az “alaptalan spekulációkat” arról, hogy orosz katonák átlépik a határt ukrán területre, amint mondta “ez része az információs háborúnak” (oroszhírek: azt úgy hívják “fekete propaganda” – amikor valótlan adatokkal próbálják rossz hírbe hozni, hitelteleníteni, lejáratni a kiszemelt “áldozatot” a másik oldalról. A fekete propaganda híreinek nem kell igaznak lenniük, kizárólag hatásosnak, azaz el kell érniük az áldozat – a lehető legmesszebb menőkig való – hitelvesztését, s – fekete propaganda szempontjából – örvendetes, ha a célszemély megvetés, gyűlölet tárgyává is válik a hitelvesztésen túl).

“Sajnos a tömegmédia folyamatosan terjeszti a pletykákat, torzított információkat és akár egyenesen megrögzött hazugságokat. Mostanában voltak Ukrajnának olyan állításai, hogy a tüzérsége megsemmisített egy páncélozott orosz harcoszlopot, ami állítólagosan átlépte a határt Oroszországból” – mondta – “nincs bizonyíték, bármennyire terjesztették ezt, még az USA külügyminisztériuma se tudta megerősíteni ezt az ‘eset’ .”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó