2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Mi történt kedden a belorussziai megbeszéléseken az Eurázsiai Unió-Ukrajna-EU háromszögben?

A várva-várt találkozó az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és Pjotr Poroshenko ukrán elnök között kedden megtörtént, Minszkben, órákkal azután, hogy Eurázsiai Vámunió (Oroszország- Kazahsztán- Belorusz) az Európai Unió és Kijev már megbeszéléseket tartott a mai nap folyamán főként az ukrajnai krízisről,  mint fő napirendi pontról. Írtuk a promócióban, hogy a mai találkozó , könnyen elképzelhető hogy holnap is folytatódni fog, lévén ezekben az órákban dől el Ukrajna sorsa valamint a hosszú távú Eurázsiai Unió – Európai Unió kétoldalú külügyi kapcsolatok is új irányt vehetnek. Nagyon komoly téttel bírt a mai találkozó.  Arról, hogy holnap is lesznek e még további tárgyalások, nincs adatunk, holnap kiderül, merre mennek tovább az események. Viszont aki számít, ma ott volt. Áttörés nem történt, de még csak közeledés sem. Ellenben fenyegetések oda-vissza elhangzottak.

Az általa tartott első beszédben Poroshenko ukrán elnök elmondta, hogy a látogatása fő célja “megállítani a vérontást és politikai kompromisszumot találni” – arra kérte a résztvevőket, fogadják el a béketervét kelet-Ukrajnával kapcsolatosan, vegyék figyelembe az ott élő emberek érdekeit.

“A Donbass népének érdekei figyelembe kellene, hogy legyenek véve és figyelembe is lesznek véve” – adta hozzá.

A megbeszélések első sorozata után, a házigazda, Alexandr Lukasenko elmondta, hogy “a tárgyalások nehezek voltak, és nem történt szignifikáns áttörés” – “Az oldalak (politikai) orientációi különböznek, néhol alapvetően” -…. ” mindenki egyetértett abban, hogy az erőszakot meg kell állítani – mondotta Lukasenko elnök. “…de az, hogy a mai napon ez a találkozó megtartásra kerülhet, már egy kétségtelen siker” – adta hozzá.

Putyin és Poroshenko a találkozás alkalmával kézfogással köszöntötték egymás. Ezzel Putyin elismerte az ukrán elnököt egyenrangú tárgyalópartnernek (nem mellékesen Poroshenko az egyetlen, demokratikusa megválasztott politikus a mai ukrán kormánypalettán, mert legitimitását a néptől kapta választásokon).

Putyin orosz elnök Poroshenko számára adott válaszában kifejezte kétségét afelől, hogy a Moszkva és Kijev közötti együttműködés kibővítése lehetségessé válhat, hogyha az ukrán társulási szerződés az EU-val hatályba lép. “Moszkva kénytelen lesz ellen-intézkedések meghozatalára, ha ez megtörténik” – adta hozzá Putyin.

“Nem akarunk senki ellen hátrányos megkülönböztetést alkalmazni” – mondta Putyin – “Mi egészen egyszerűen csak végre fogjuk hajtani a standard kereskedelmi szabványt Ukrajna tekintetében – ugyanazt, mint amit az Oroszországi Föderáció és az EU közötti relációban alkalmazunk” – tette hozzá.

Az dél-ukrajnai krízis tekintetében Putyin elmondta, hogy abszolút biztos benne, hogy “nem oldható meg katonai forgatókönyv további eszkalációjával, különösen anélkül, hogy figyelembe lennének véve a délkeleti országrész népének érdekei, illetőleg nem teremthető béke a (felkelők) képviselőik párbeszédből való kihagyása által”

Ennél a résznél Nursultan Nazarbayev úr, Kazahsztán elökne sürgette az Eurázsiai Unió tagállamait közös humanitárius segély szállítására az ukrajnai humanitárius katasztrófa sújtotta övezetbe. “A fegyverszünet életbevágóan fontos” – mondta Nursultan Nazarbayev, hozzátéve , hogy tűzszünet kihirdetésére volna szükség egész Ukrajnában annak érdekében , hogy “a konfliktus által érintett zónában élő nők és gyermekek mihamarabbi segítséget kaphassanak”.

 

Pénzügyek:

Putyin figyelmezette Poroshenko ukrán elnököt, hogy az EU standardokra való áttérés és az Oroszországgal való vámmentes kereskedelem elvesztése 165 milliárd eurójába fog kerülni Ukrajnának az elkövetkezendő 1O évben.

Oroszország rá lesz kényszerítve, hogy eltörölje a preferenciális kereskedelmi megállapodásokat Ukrajnával és a standard, EU-val szemben alkalmazott kereskedelmi szabályok kerülnének alkalmazásra, amint Ukrajna ratifikálja az EU kereskedelmi társulási egyezményt szeptemberben.

“Teljes összhangban a CIS szabadkereskedelmi zónával és a WTO standardokkal, rá leszünk kényszerítve, hogy töröljük a preferenciális ukrán importot.” – mondta Putyin. Mit jelent ez? Oroszország eltörli a vámmentességet az ukrán kereskedelmi kapcsolataiban, ami az import-tarifák 8%-tól 98%-ig történő költség-növekedésével fog jármi.

Válaszában Poroshenko elmondta, hogy szeretne létrehozni egy ellenőrző csoportot, , hogy kiértékelje a tényleges károkat, amiket Ukrajna EU-s társulása okozna.

“azonnal meg tudunk állapodni abban, hogy felállításra kerül egy monitoring csoport, ami kiértékeli a tényleges és hipotetikus károkat” – válaszolta Poroshenko. “Miután ezt a kárt kiértékeltük, kiszámítottuk, be tudunk építeni védelmi mechanizmusokat” – tette hozzá.

Moszkva figyelmeztette Kijevet, hogy az EU-s Gazdasági Társulás öngyilkosság volna számukra, de azt is hozzátette: Kijev azonnal 2 milliárd eurós kárt okozna Moszkvának is – viszont így emiatt “A komplett ipari és mezőgazdasági ágazatra azonnali csapást fog elszenvedni Kijev, ami azonnal kihat a gazdasági – és foglalkoztatottsági mutatókra is” – mondta Putyin – s hozzátette: a 2 milliárd eurós kárt amit Kijev spontán okozna Moszkvának, Moszkva nem egyedül kell elviselje, mert az egész Eurázsiai Vámuniót érinti, tehát Kazahsztánt és Belorussziát is, így a negatív hatás 3 felé terlül el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó