2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország mentheti meg Görögországot? Ciprasz-Putyin találkozó lesz Moszkvában

A nyugati Oroszország ellenes szankciók a semmibe vezetnek, a párbeszéd és a diplomácia az egyetlen járható út, hogy megoldást találjanak a problémákra – mondta a Tassz hírügynökségnek Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, aki szerdán találkozik Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A görög miniszterelnök lát esélyt arra, hogy a két ország közötti kereskedelem új szintre lépjen és egy alapvető együttműködés lehetővé tenné, hogy Görögország mezőgazdasági termékeket exportáljon Oroszországba. Ciprasz elmondta, hogy az orosz-görög kereskedelmi kapcsolatok a korábbi athéni kormányok szankciókat támogató politikája miatt megromlott. A kormányfő kiemelte, hogy Oroszország volt Görögország legnagyobb Európai Unión kívüli kereskedelmi partnere, 5.7 milliárd eurós forgalommal 2013-ban.

A görög gazdaságot súlyosan érintette a nyugati szankciókra adott válaszként bevezetett orosz élelmiszer embargó tavaly. A görög termelők és feldolgozók vesztesége meghaladja a 178 millió eurót.

Olcsóbb gáz és hitel

Oroszország olcsóbb földgázt és hitelt ajánlhat fel Görögországnak, amikor szerdán Moszkvában kezd tárgyalásokat a görög miniszterelnök – állította egy név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati forrás, akit a Kommerszant orosz gazdasági napilap idézett kedden.

A lapértesülés megjelenése után Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter sietve bejelentette, hogy Görögország egyelőre nem fordult Oroszországhoz hitelkérelemmel. Azt is elmondta, hogy nem tervez személyes találkozót a görög kormányfővel.

A Kreml szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin államfő és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a gazdasági kapcsolatokról, és a Moszkva ellen elrendelt EU-szankciókról tárgyal majd.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS