2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszország megvétózta a Mali elleni ENSZ-szankciók meghosszabbítását

Augusztus 31-én megszűnnek a Malival szembeni ENSZ-szankciók, miután Oroszország megvétózta a Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek által javasolt meghosszabbításukat. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint a tervezet teljesen figyelmen kívül hagyta mind Bamako, mind Moszkva aggodalmait.

A francia-emirátusi tervezet 2024 augusztusáig, illetve szeptemberéig meghosszabbította volna mind a szankciókat, mind a Mali megfigyelésével megbízott ENSZ szakértői csoport mandátumát. A tervezet 13 szavazatot kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de elbukott, mert Oroszország ellene szavazott. Kína tartózkodott.

A tanács elutasította Moszkva alternatív tervezetét, amely azonnal megszüntette volna a szakértői csoport mandátumát, és “véglegesen” 12 hónappal meghosszabbította volna a szankciókat. Japán nemmel szavazott, 13 másik tag pedig tartózkodott.

Az AP szerint Moszkva azért szállt szembe a szakértői csoporttal, mert annak legutóbbi jelentése bírálta a Wagner orosz katonai magáncéget, azzal vádolva azt, hogy “nők elleni erőszakkal, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének más formáival” “terrort terjeszt a lakosság körében”.

Bamako azzal indokolta a Wagner-csoporthoz fordulását, hogy az orosz biztonsági tanácsadók sokkal hatékonyabbak voltak a dzsihadista felkelőkkel szemben – akik a NATO 2011-es líbiai rendszerváltó beavatkozása nyomán szabadultak el a Száhel-övezetben -, mint a franciák vagy az ENSZ.

A francia-emirátusi tervezet “egyáltalán nem vette figyelembe a mali fél aggályait és az Oroszországi Föderáció álláspontját” – mondta Nebenzia a szavazás után, magyarázva vétóját.

Nebenzia emlékeztette a Biztonsági Tanácsot, hogy Mali maga kérte a szankciókat nyolc személy ellen 2017-ben, egy békefolyamat részeként. Az orosz határozat – mondta – “figyelembe veszi a Tanács afrikai tagjainak álláspontját”, miszerint a szankcióknak egy ideig érvényben kell maradniuk a békemegállapodás végrehajtásának előmozdítása érdekében, de “nem válhatnak a mali belpolitikai folyamatok külső befolyásolásának eszközévé”.

Franciaország, Mali egykori gyarmati hatalma a bamakói katonai kormányzat követelésére már kivonta összes csapatát a nyugat-afrikai országból. Mali emellett december 31-ig mintegy 15 000 ENSZ-békefenntartónak és civil alkalmazottnak adott határidőt az ország elhagyására.

“Reméljük, hogy a jövőben a határozatok támogatói a pragmatikus megközelítést és a fogadó ország érdekeit helyezik előtérbe, hogy elkerüljék a szükségtelen konfrontációt a Biztonsági Tanácsban” – tette hozzá Nebenzia. “Különösen olyan körülmények között, amikor kompromisszumos megállapodást lehetett volna kötni, ha bizonyos delegációkban megvan a politikai akarat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó