2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Oroszország már rég felajánlotta, amit az USA most új típusú partnerségként tálal

Új típusú partnerséget ajánl Oroszországnak az Egyesült Államok Szíria, a szíriai helyzet rendezése és a terrorellenes harc ügyében – erről tárgyalt az amerikai diplomácia vezetője, John Kerry Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában, ahová csütörtökön érkezett meg hivatalos látogatásra.

Az új típusú együttműködés az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint az öt éve polgárháborúval kínlódó Szíria helyzetének rendezését és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közös harcot szorgalmazza, és lényegében széles körű katonai együttműködést jelentene. Washington szeretné megnyerni magának Moszkvát, hogy közösen végezzenek hadműveleteket két terrorszervezet, az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen.

Megérkezése után Kerry külügyminiszter már csütörtökön találkozott a Kremlben az orosz elnökkel, és ismertette vele az új partnerségre vonatkozó amerikai ajánlatot. Ezt egy nyolcoldalas dokumentum tartalmazta, és részleteit a The Washington Post című amerikai lap az internetes oldalán nyilvánosságra hozta.

[su_heading size=”18″ margin=”10″]Oroszország már régóta szorgalmazta, de az Obama-adminisztráció eddig ellenállt[/su_heading]

Az amerikai ajánlatok között szerepel például egyes hírszerzési adatok és likvidálandó célpontok adatainak megosztása, továbbá közös hadműveletek, akár bombázások is a két terrorszervezet ellen. Oroszország egyébként ezt már régóta szorgalmazta, de az Obama-adminisztráció eddig ellenállt az orosz terveknek.

Az amerikai javaslatok egyike pedig azt szorgalmazza, hogy Moszkva vállaljon aktív szerepet a szír belpolitika alakításában, bírja rá Bassár el-Aszad elnököt a politikai átmenet előkészítésére, vagyis a távozásra a hatalomból. (Kerry útja előtt egy nappal, szerdán este, az NBC televízió interjút vetített Aszad elnökkel, aki azt mondta: Moszkva soha nem próbálta őt távozásra ösztökélni.)

Oroszország álláspontja változatlan a kérdésben, miszerint a szír népnek kell döntenie az elnökről.

“Reményeink szerint elérünk némi mérhető és tettekre váltható haladást, és ez változtathat is a dolgok menetén Szíriában” – mondta az őt kísérő amerikai újságíróknak John Kerry. Putyin – szintén az amerikai újságíróknak – “kézzel fogható eredményeket” emlegetett.

Washington az amerikai támogatást élvező Aszad-ellenes erők elleni támadások leállítását kéri

Washingtonban a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy amerikai álláspont szerint Moszkvának korlátoznia kell bombázásait az Iszlám Állam és az al-Kaida “leányvállalatának” tartott an-Nuszra Front állásaira, s be kell fejeznie a Washington által mérsékeltnek minősített, Aszad-ellenes erők bombázását.

Csütörtökön Peter Cook, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője szintén kitért Oroszország szíriai szerepvállalására. Mint mondta, Ashton Carter védelmi miniszter is megkérdőjelezi ezt a szerepvállalást, de kész a párbeszédre az orosz féllel, abban az esetben, ha Moszkva “megfelelőképpen áll hozzá”. A “megfelelő hozzáállás” mibenlétét azonban a szóvivő nem fejtette ki.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...