2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Oroszország lezárta a fekete-tengeri gabonafolyosót

Az orosz hadsereg hétfőn lezárta az úgynevezett “gabonafolyosót”, amelyen keresztül ukrán mezőgazdasági termékeket szállítanak a Fekete-tengeren keresztül. A lépést Ukrajna akciói váltották ki, amely az útvonalat Oroszország elleni támadások indítására használta – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Korábban Moszkva felfüggesztette részvételét a Kijevvel kötött gabonaüzletben, amelyet júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével kötöttek.

A döntést a krími kikötővárosban, Szevasztopolban lévő orosz haditengerészeti támaszpontot ért tömeges dróntámadás nyomán hozták meg, amely során az orosz hadsereg szerint egyes haditengerészeti drónok állítólag a “gabonafolyosót” használták célpontjaik eléréséhez.

A folyosón keresztül történő bármilyen hajózást leállítunk “a Szevasztopolban lévő katonai és polgári hajók elleni ukrán terrortámadással kapcsolatos helyzet tisztázódásáig” – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A minisztérium azt is közölte, hogy Kijevnek vállalnia kell, hogy nem használja a folyosót katonai célokra. Ugyanakkor fenntartotta, hogy Oroszország nem lépett ki a megállapodásból, csupán határozatlan időre felfüggesztette azt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...