2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

New York Times: az orosz szankciók támogatói a legnagyobb vásárlók közé tartoznak

Számos ország drámaian megnövelte az Oroszországból származó havi átlagos importmennyiségét Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete óta az előző öt évhez képest – derül ki a Observatory of Economic Complexity által összeállított kereskedelmi adatokból, amelyeket a New York Times idéz.

A jelentés megjegyzi, hogy az eredmények inkább visszamenőlegesek, mivel az online adatplatform késleltetve tette közzé a számokat.

India és Törökország az orosz áruk és termékek fő importőreiként tűnt fel, hatalmas, 430%-os, illetve 213%-os növekedést mutatva. A lista harmadik helyén Brazília áll, amelynek Oroszországból származó importja 166%-kal ugrott meg. Oroszország Kínába irányuló exportja 98%-kal nőtt, míg Szaúd-Arábia orosz áruk behozatala 45%-kal emelkedett.

Az Oroszországból származó áruk és termékek vásárlását aktívan növelő nemzetek közül néhányan aktív szerepet vállaltak az ország ukrajnai katonai műveletének ellenzésében, köztük az EU-tagállamok és az oroszellenes szankciókat támogató országok.

Így a Spanyolország által importált orosz áruk behozatala 112%-kal, míg a Belgiumba irányuló orosz export 130%-kal ugrott meg.

Hollandia 74%-kal növelte az Oroszországból származó importját. Japán orosz áruk és termékek vásárlása 40%-kal nőtt, míg Németország és Norvégia 38%-kal, illetve 21%-kal növelte importját a szankciókkal sújtott országból.

Oroszország teljes kereskedelmi forgalma Hollandiával 33%-kal, Japánnal 13%-kal nőtt, míg a Belgiummal folytatott kereskedelem összességében 84%-kal ugrott meg.

Ugyanakkor ezen országok többsége csökkentette az Oroszországba irányuló exportot, így Moszkva egészséges kereskedelmi többletet ért el. India, a rangsor első számú importőre 19%-kal csökkentette exportját, míg Brazília és Spanyolország kivitele 13%-kal, illetve 44%-kal esett vissza.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia exportja csökkent Oroszországba, 84%-kal, illetve 71%-kal. Svédország 61%-kal csökkentette az Oroszországba irányuló kivitelét.

Kína és Törökország viszont növelte az Oroszországba irányuló árukivitelét. Peking 24%-kal növelte az Oroszországba irányuló export mennyiségét, míg a török export 113%-kal ugrott meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.