2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Oroszország legnagyobb bankja megkezdi működését a Krím félszigeten

Oroszország legnagyobb bankja, a Sber – korábbi nevén Sberbank – megkezdi működését a Krímben, kilenc évvel azután, hogy a félsziget egy népszavazás során csatlakozott Oroszországhoz – jelentette be a hitelező szerdán.

A nagybank nem működhetett a Krím területén a régióra az Oroszországgal való 2014. márciusi egyesülése után bevezetett amerikai és uniós szankciók miatt. A Sberbank ukrajnai leányvállalata működött a félszigeten a népszavazást megelőzően.

Miután a Sber az EU, az Egyesült Államok és szövetségeseik által Moszkva ukrajnai katonai művelete miatt bevezetett szankciók célpontjává vált, Georgij Muradov krími miniszterelnök-helyettes felszólította a bankot, hogy mihamarabb indítsa meg tevékenységet a régióban.

“Fokozatosan, 2023 folyamán megnyitják a bank fiókjait, az elsők a legnagyobb városokban az év első felében kezdik meg működést” – áll a Sber sajtóirodájának közleményében. “Az év folyamán minden szükséges szolgáltatást ki fognak telepíteni”.

Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője szerint a régióban az elmúlt években sokat tettek a bankszektor fejlesztése érdekében a szankciók ellenére.

“Egy olyan jelentős szereplő, mint a Sberbank belépése a piacra tovább javítja a banki szolgáltatások elérhetőségét, gyorsaságát és minőségét a lakosság számára, és pozitívan befolyásolja a pénzügyi és befektetési klímát, a gazdaság és a szociális szféra fejlődését” – írta Akszjonov a Telegram-csatornáján.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója reményét fejezte ki, hogy a Sber az év első felében megnyitja kapuit a krími kikötővárosban. Hozzátette, hogy a hitelező jelenleg is keresi a megfelelő helyszínt a központi irodájának.

“Nem titok, hogy a krímieknek korábban a legközelebbi bankfiókba kellett elmenniük, amely a Krímhez híddal összekötött legközelebbi településen, Tamanban található, csak azért, hogy bankkártyát kaphassanak” – írta Telegram-posztjában a kormányzó.

“Tudom, hogy a szevasztopoli lakosok már régóta várják a Sberbank belépését. Ez lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben igénybe vegyék a bank által nyújtott összes szolgáltatást” – tette hozzá.

Tavaly márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a nagyvállalatokat és bankokat, hogy a szankciók bevezetése ellenére kezdjenek el dolgozni a Krímben. Áprilisban a Promszvjazbank megkezdte működését a félszigeten, és ezzel az első orosz hitelező lett, amely belépett a régióba. Ezt megelőzően az RNKB, az ország második legnagyobb hitelezőjének, a VTB csoportnak a leányvállalata volt a Krím fő pénzintézete.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...