2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Japán: a G7-ek árplafont szabnak az orosz olajra, mert a rend alapjai omladoznak

A Hetek csoportja (G7) által az orosz olajra javasolt árplafon arra kényszeríti Moszkvát, hogy a nyersolajat a jelenlegi felvásárlási ár mintegy feléért adja el – közölte Fumio Kishida japán miniszterelnök.

A mechanizmust úgy alakították ki, hogy az orosz olajat “nem fogják és nem is lehet a megállapított küszöbértéknél magasabb áron megvásárolni” – idézte Kishidát a Kyodo News egy vasárnapi tokiói kampánybeszéde után.

“Az Oroszországból származó kőolaj árplafonját várhatóan a jelenlegi ár felénél állapítjuk meg. Olyan mechanizmust is létrehozunk, amely megakadályozza, hogy a meghatározottnál magasabb áron vásároljunk orosz olajat”

Az olajárak korlátozása része annak a példátlan szankciócsomagnak, amelyet a Nyugat a szomszédos Ukrajnában folytatott katonai művelete miatt vezetett be Oroszországgal szemben. Az orosz olaj világpiacra jutásának megakadályozása drasztikusan csökkentené az ország exportbevételeit.

Kishida megismételte, hogy “a világ olyan helyzettel szembesült, ahol a rend alapjai omladoznak”, ezért “meg kell mutatnunk, hogy az agressziónak súlyos ára van” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország ukrajnai offenzívája az egekbe repítette az árakat.

A japán miniszterelnök elmondta, hogy a dél-németországi G7-csúcstalálkozón felszólította a világ többi vezetőjét, hogy közösen tegyenek intézkedéseket az emelkedő költségek ellen.

A G7-országok (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) vezetői a június 26-28-i csúcstalálkozón megerősítették azon szándékukat, hogy csökkentsék az Oroszországtól való energiafüggőséget, és ideiglenesen megállapodtak az orosz olaj és gáz árának korlátozásáról.

A csúcstalálkozó közleménye szerint a G7-ek vezetői “üdvözlik az Európai Unió azon döntését, hogy a nemzetközi partnerekkel együtt megvizsgálja az energiaárak visszafogásának lehetőségeit, beleértve szükség esetén az ideiglenes importárplafonok bevezetésének lehetőségét”.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó