2022, augusztus 14.
23.3 C
Budapest
20.9 C
Moszkva

Japán: a G7-ek árplafont szabnak az orosz olajra, mert a rend alapjai omladoznak

A Hetek csoportja (G7) által az orosz olajra javasolt árplafon arra kényszeríti Moszkvát, hogy a nyersolajat a jelenlegi felvásárlási ár mintegy feléért adja el – közölte Fumio Kishida japán miniszterelnök.

A mechanizmust úgy alakították ki, hogy az orosz olajat “nem fogják és nem is lehet a megállapított küszöbértéknél magasabb áron megvásárolni” – idézte Kishidát a Kyodo News egy vasárnapi tokiói kampánybeszéde után.

“Az Oroszországból származó kőolaj árplafonját várhatóan a jelenlegi ár felénél állapítjuk meg. Olyan mechanizmust is létrehozunk, amely megakadályozza, hogy a meghatározottnál magasabb áron vásároljunk orosz olajat”

Az olajárak korlátozása része annak a példátlan szankciócsomagnak, amelyet a Nyugat a szomszédos Ukrajnában folytatott katonai művelete miatt vezetett be Oroszországgal szemben. Az orosz olaj világpiacra jutásának megakadályozása drasztikusan csökkentené az ország exportbevételeit.

Kishida megismételte, hogy “a világ olyan helyzettel szembesült, ahol a rend alapjai omladoznak”, ezért “meg kell mutatnunk, hogy az agressziónak súlyos ára van” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország ukrajnai offenzívája az egekbe repítette az árakat.

A japán miniszterelnök elmondta, hogy a dél-németországi G7-csúcstalálkozón felszólította a világ többi vezetőjét, hogy közösen tegyenek intézkedéseket az emelkedő költségek ellen.

A G7-országok (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) vezetői a június 26-28-i csúcstalálkozón megerősítették azon szándékukat, hogy csökkentsék az Oroszországtól való energiafüggőséget, és ideiglenesen megállapodtak az orosz olaj és gáz árának korlátozásáról.

A csúcstalálkozó közleménye szerint a G7-ek vezetői “üdvözlik az Európai Unió azon döntését, hogy a nemzetközi partnerekkel együtt megvizsgálja az energiaárak visszafogásának lehetőségeit, beleértve szükség esetén az ideiglenes importárplafonok bevezetésének lehetőségét”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...