2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Oroszország közvetlen katonai összecsapásra figyelmeztet az Egyesült Államokkal

Washington viselkedése a világ színpadán közvetlen konfliktust kockáztat a nukleáris államok között – figyelmeztetett az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség.

“Ma az Egyesült Államok továbbra is más országok biztonságát és érdekeit figyelmen kívül hagyva cselekszik, ami hozzájárul a nukleáris kockázatok növekedéséhez” – áll a nagykövetség Telegram-csatornáján közzétett közleményben.

“Az [USA] lépései, amelyek az ukrán válsággal összefüggésben további hibrid konfrontációba bocsátkoznak Oroszországgal, előre nem látható eszkalációval és a nukleáris hatalmak közvetlen katonai összecsapásával fenyegetnek”.”

A nagykövetség megjegyezte, hogy Washington a közelmúltban kilépett két kulcsfontosságú fegyverzetellenőrzési egyezményből, az 1987-es Középtávú Nukleáris Erők Szerződéséből, amely betiltotta a szárazföldi telepítésű rakéták bizonyos osztályait, valamint az 1992-es Nyitott Égbolt Szerződésből, amely lehetővé tette a megfigyelő repüléseket egymás területe felett.

A nagykövetség felszólította az Egyesült Államokat, hogy “nézze meg alaposabban saját nukleáris politikáját, ahelyett, hogy alaptalan vádakat fogalmaz meg azon országok ellen, amelyek világnézete nem egyezik meg az amerikaival”.

“Hazánk hűségesen teljesíti nukleáris fegyverállamként vállalt kötelezettségeit, és mindent megtesz a nukleáris kockázatok csökkentése érdekében” – közölték a diplomaták.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőművet katonái fedezésére használja. Az erőművet, amely a legnagyobb Európában, orosz csapatok foglalták el a február végén indított ukrajnai katonai művelet korai szakaszában. Továbbra is ukrán személyzettel, orosz ellenőrzés mellett működik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter “a felelőtlenség csúcsának” nevezte Oroszországnak a létesítményben végrehajtott akcióját. Oroszország és Ukrajna eközben egymást vádolta az erőmű ágyúzásával. Moszkva szerint az ukrán erők tüzérségi tüze több tüzet és részleges áramkimaradást okozott ebben a hónapban.

Oroszország a múlt héten kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását a Zaporizzsjai erőmű körül kialakult helyzet miatt. Vaszilij Nebenzia orosz megbízott közölte, hogy Moszkva támogatja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a lehető leggyorsabban vizsgálja meg a létesítményt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...