2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva

Oroszország kitiltotta az EU felső vezetését, válaszul az EU tömeges egyoldalú szankcióira

Kibővítette az európai uniós tagállamok és az európai intézmények beutazási tilalom alá eső tisztségviselőinek listáját Oroszország, a korlátozásokat kiterjesztette az unió felső vezetésére is, válaszul a Moszkva elleni szankciókra – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A közlemény szerint válaszul az Európai Unió tömeges egyoldalú szankcióira, összhangban a viszonosság nemzetközi jogi alapelvével, az orosz fél jelentősen kibővítette az EU-tagországok és az európai intézmények azon képviselőinek listáját, akiktől megtagadja az Oroszországba való belépést.

A korlátozások kiterjedtek az Európai Unió legfelső vezetésére, köztük több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát.

Az orosz feketelistára felkerültek egyes uniós tagállamok kormánytagjai és parlamenti képviselői, valamint olyan közéleti személyiségek és médiamunkások, akik személyesen felelősek “a törvényellenes oroszellenes szankciók előmozdításáért, a ruszofób érzelmek szításáért, valamint az orosz ajkú lakosság jogainak és szabadságjogainak megsértéséért”.

Az orosz diplomáciai tárca az intézkedésről szóbeli jegyzéket küldött az EU moszkvai képviseletének. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy az EU és tagállamai részéről bármilyen ellenséges fellépés elkerülhetetlenül kemény válaszlépéseket von majd maga után.

A közlemény rámutatott, hogy az ukrajnai orosz különleges hadművelet kezdete óta az orosz állampolgárokat és a vállalatokat tömeges és önkényes egyoldalú korlátozásoknak vetnek alá Európában, “figyelmen kívül hagyva minden alkalmazandó nemzetközi jogi normát, nyilvánosságra hozzák személyes adataikat, és abszurd, törvénytelen “kritériumokat” találnak ki, hogy a lista további bővítése érdekében.

A tárca szerint Brüsszel példátlan nyomást gyakorolva és zsarolva próbálja belekeverni a szuverén országokat “a nemzeti érdekeikkel ellentétes oroszellenes szankciókba”, de “az elmúlt hetek eseményei bizonyítják, hogy ezek az erőfeszítések hiábavalóak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó