2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Oroszország kiterjeszti a dollármentes elszámolást a délkelet-ázsiai országokkal is

Oroszország azt tervezi, hogy megvitatja a nemzeti valutára történő átállást a délkelet-ázsiai országokkal folytatott kereskedelemben is – jelentette be kedden a külügyminisztérium. A lépés része Moszkva azon törekvésének, hogy az üzleti elszámolásokban elhagyja az amerikai dollárt és az eurót.

A Moszkva elleni nyugati szankciók következtében 2022-ben 4,4 százalékkal csökkent az Oroszország és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai közötti kereskedelmi forgalom – közölte a minisztérium Szergej Lavrov külügyminiszter indonéziai Jakartában tett látogatása előtt megjelent közleményében.

“A helyzet javítása érdekében Oroszország azon dolgozik, hogy konzultációkat indítson a nemzeti valuták kölcsönös elszámolásokban való bevezetéséről” – írta honlapján a külügyminisztérium.

Az ASEAN Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Kambodzsa, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam politikai és gazdasági uniója. Lavrov ezen a héten Jakartában tartózkodik, hogy találkozzon ASEAN-kollégáival a szorosabb kapcsolatok előmozdítása érdekében.

A szankciók bevezetését követően Oroszország és a fejlődő országok közé tartozó kereskedelmi partnerei fokozták az erőfeszítéseket, hogy csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszer használatát, és az amerikai dollárt és az eurót nemzeti valutákkal váltsák fel a kereskedelmi elszámolásokban.

A tendenciát támogatják a BRICS, a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő gazdasági szövetség tagjai, valamint számos más ország, amely csatlakozni kíván a csoporthoz. Az amerikai dollár helyett széles körben használt valuták közé tartozik az orosz rubel, a kínai jüan és az Egyesült Arab Emírségek dirhamja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó