2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Oroszország kevesebb gázexporttal duplázta meg exportbevételeit

Az orosz gázipart károsítani hivatott nyugati szankciók éppen ellenkező hatást váltottak ki, mivel az egekbe szökő energiaárak segítettek a Gazprom gázipari óriáscégnek a nyereség növelésében. Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője szerint az EU-ba irányuló szállítások erőteljes visszaesése ellenére a vállalat megduplázta exportbevételét.

“A Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik” – írta múlt héten Facebook-oldalán.

A poszt a Financial Times nemrég megjelent beszámolójára hivatkozik, amely szerint a magasabb gázárak segítettek a Gazpromnak ellensúlyozni az EU-ba irányuló csökkenő gázszállításokat. A lap szerint az energiaipari nagyvállalat jelenleg naponta mintegy 84 millió köbméter gázt szállít az európai fogyasztóknak Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres átlaggal.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállítások csökkenése a szankciók okozta technikai problémák miatt várhatóan “az idén átlagosan háromszorosára, 2021-hez képest pedig háromszorosára emeli az árakat” – mondta pénteken Ron Smith, a BCS Global Markets elemzője, hozzátéve, hogy ez 85 százalékkal, 100 milliárd dollárra növeli az orosz cég összbevételét.

Szakértői becslések szerint 2022-ben a Gazprom 43 százalékkal kevesebb gázt fog exportálni, de köbméterenként 1000 dolláros átlagáron.

Augusztus végén az orosz energiaipari nagyvállalat nyilvánosságra hozta, hogy csak 2022 első félévében 41,75 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, szemben a 2021 egészére vonatkozó 29 milliárd dollárral.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó