2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Oroszország kénytelen lesz katonailag is válaszolni, ha az USA elutasítja biztonsági garanciaigényeit

Oroszország csütörtökön kilátásba helyezte, hogy kénytelen lesz reagálni, akár katonailag is, ha az Egyesült Államok elutasítja legfontosabb biztonsági garanciaigényeit.

Ezt tartalmazza egyebek között az Egyesült Államoknak az orosz garanciaigényekre adott reagálására összeállított írásos viszontválasz, amelyet csütörtökön kapott kézhez Moszkvában John Sullivan moszkvai amerikai nagykövet

Az Egyesült Államok “nem adott konstruktív választ” a biztonsági garanciákról szóló orosz javaslatok valamennyi kulcsfontosságú elemére – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön Washingtonba küldött hivatalos válaszában. A 10 oldalas dokumentumot Moszkvában adták át John Sullivan amerikai nagykövetnek.

Washington az “oszthatatlan” javaslatok sorából “kiválogatott” néhány “kényelmes” témát, és úgy “forgatta ki” azokat, hogy biztonsági előnyöket teremtsen az Egyesült Államok és szövetségesei számára – írta a minisztérium az amerikai biztonsági javaslatok értékelésében. Az ilyen lépések “kétségeket ébresztenek” az USA hajlandóságát illetően az európai biztonság javítására – tették hozzá az orosz diplomaták.

“A mi “vörös vonalainkat”; kulcsfontosságú biztonsági érdekeinket és Oroszország szuverén jogát ezek megvédésére továbbra is figyelmen kívül hagyják” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy ezekre Moszkvának “katonai és technikai intézkedésekkel” kell majd válaszolnia.

Oroszország egyúttal kifogásolta a nyugati média folyamatos beszámolóit és tisztviselők nyilatkozatait az állítólagosan Ukrajna ellen tervezett invázióról, mondván, hogy az ilyen információs kampányok egyetlen célja, hogy “nyomást gyakoroljon” Moszkvára és “lejárassa” Oroszország biztonsági javaslatait.

“Nem történt meg és nem is tervezünk semmilyen “orosz inváziót” Ukrajnába, amelyről az Egyesült Államok és szövetségesei ősz óta beszélnek” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy Moszkvát nem lehet hibáztatni az Európában növekvő feszültségekért.

Az ukrajnai konfliktust kizárólag belső tényezők okozták – állítja Oroszország, hozzátéve, hogy Moszkvának semmi köze ezekhez. A helyzet de-eszkalációját a harcban álló ország körül csak úgy lehet elérni, ha Kijev teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt részét, az Egyesült Államok és a NATO pedig leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, beszünteti az ukrán fegyveres erőkkel közös gyakorlatokat, és kivonja Ukrajna területéről az összes nyugati kiképzőt – áll a közleményben.

Az amerikai ultimátumok, amelyek azt követelik, hogy Oroszország vonja ki csapatait a “saját területén lévő bizonyos területekről”, valamint a szankciókkal való fenyegetés “elfogadhatatlanok”, és csak “aláássák a valódi megállapodások elérésének kilátásait” – közölte az orosz külügyminisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...