2022, május 19.
4.3 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország kénytelen lesz katonailag is válaszolni, ha az USA elutasítja biztonsági garanciaigényeit

Oroszország csütörtökön kilátásba helyezte, hogy kénytelen lesz reagálni, akár katonailag is, ha az Egyesült Államok elutasítja legfontosabb biztonsági garanciaigényeit.

Ezt tartalmazza egyebek között az Egyesült Államoknak az orosz garanciaigényekre adott reagálására összeállított írásos viszontválasz, amelyet csütörtökön kapott kézhez Moszkvában John Sullivan moszkvai amerikai nagykövet

Az Egyesült Államok “nem adott konstruktív választ” a biztonsági garanciákról szóló orosz javaslatok valamennyi kulcsfontosságú elemére – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön Washingtonba küldött hivatalos válaszában. A 10 oldalas dokumentumot Moszkvában adták át John Sullivan amerikai nagykövetnek.

Washington az “oszthatatlan” javaslatok sorából “kiválogatott” néhány “kényelmes” témát, és úgy “forgatta ki” azokat, hogy biztonsági előnyöket teremtsen az Egyesült Államok és szövetségesei számára – írta a minisztérium az amerikai biztonsági javaslatok értékelésében. Az ilyen lépések “kétségeket ébresztenek” az USA hajlandóságát illetően az európai biztonság javítására – tették hozzá az orosz diplomaták.

“A mi “vörös vonalainkat”; kulcsfontosságú biztonsági érdekeinket és Oroszország szuverén jogát ezek megvédésére továbbra is figyelmen kívül hagyják” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy ezekre Moszkvának “katonai és technikai intézkedésekkel” kell majd válaszolnia.

Oroszország egyúttal kifogásolta a nyugati média folyamatos beszámolóit és tisztviselők nyilatkozatait az állítólagosan Ukrajna ellen tervezett invázióról, mondván, hogy az ilyen információs kampányok egyetlen célja, hogy “nyomást gyakoroljon” Moszkvára és “lejárassa” Oroszország biztonsági javaslatait.

“Nem történt meg és nem is tervezünk semmilyen “orosz inváziót” Ukrajnába, amelyről az Egyesült Államok és szövetségesei ősz óta beszélnek” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy Moszkvát nem lehet hibáztatni az Európában növekvő feszültségekért.

Az ukrajnai konfliktust kizárólag belső tényezők okozták – állítja Oroszország, hozzátéve, hogy Moszkvának semmi köze ezekhez. A helyzet de-eszkalációját a harcban álló ország körül csak úgy lehet elérni, ha Kijev teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt részét, az Egyesült Államok és a NATO pedig leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, beszünteti az ukrán fegyveres erőkkel közös gyakorlatokat, és kivonja Ukrajna területéről az összes nyugati kiképzőt – áll a közleményben.

Az amerikai ultimátumok, amelyek azt követelik, hogy Oroszország vonja ki csapatait a “saját területén lévő bizonyos területekről”, valamint a szankciókkal való fenyegetés “elfogadhatatlanok”, és csak “aláássák a valódi megállapodások elérésének kilátásait” – közölte az orosz külügyminisztérium.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS