2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Biden: minden jel arra utal, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát

Az orosz csapatkivonás ellenére az amerikai elnök azt állítja, hogy “néhány napon belül” invázió várható.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország “felkészült arra, hogy bevonuljon Ukrajnába, megtámadja Ukrajnát”, és hogy egy ilyen invázió “néhány napon belül” bekövetkezik.

Az amerikaiak korábban már bejelentettek egy lehetséges dátumot az invázióra, ez volt február 16. Egy nappal korábban Moszkva megkezdte csapatai egy részének visszavonását az ukrán határhoz közeli területekről, miután befejeződtek a hadgyakorlatok.

Az orosz invázió kockázatát “nagyon magasnak” minősítve Biden csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy “minden jel arra utal, hogy készen állnak arra, hogy bevonuljanak Ukrajnába, megtámadják Ukrajnát”.

“Az az érzésem, hogy ez a következő néhány napon belül meg fog történni” – tette hozzá Biden.

Biden szavai egybecsengenek Linda Thomas Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének kijelentéseivel, aki csütörtökön szintén újságíróknak azt mondta, hogy “a helyszíni bizonyítékok azt mutatják, hogy Oroszország egy küszöbön álló invázió felé halad”.

Washington azonban már többször is megpróbálta sikertelenül előrejelezni az orosz offenzívát. Az elmúlt hetekben névtelen amerikai tisztviselőknek tulajdonított médiajelentések keddet és szerdát jelölték meg egy invázió lehetséges kezdőnapjaként, de ez soha nem valósult meg. Az ukrán és az orosz vezetők egyaránt elutasították az amerikai figyelmeztetéseket, Moszkva pedig kedden bejelentette az ukrán határ közelében orosz területen állomásozó csapatok részleges visszavonását.

Ennek ellenére a feszültség a régióban továbbra is nagy. Egy amerikai tisztviselő csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, hogy hazudik a csapatkivonásról, és ehelyett további több ezer katonát küld a határvidékre. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő nem szolgált bizonyítékkal erre az állításra, amelynek ellentmondanak azok a videófelvételek, amelyeken orosz harckocsik láthatóak, amelyeket a határvidékről szállítottak vissza bázisaikra.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS