2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Oroszország jelentősen csökkentette az élelmiszerexportot a barátságtalan országokba

Oroszország jelentősen csökkentette mezőgazdasági exportját a Moszkvával szemben szankciókat bevezető “barátságtalan” országokba – közölte szerdán Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter.

Moszkva tavaly 2,6 milliárd dollárral csökkentette mezőgazdasági termékeinek szállítását a nyugati államokba, miközben a tisztviselő szerint 2,7 milliárd dollárral növelte a kivitelt a semleges és baráti országokba – azokba, amelyek nem csatlakoztak az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz.

“A mezőgazdasági export, beleértve a halkivitelt is, ma elsősorban a baráti országok felé irányul” – mondta egy halászati ipari fórumon. A miniszter hozzátette, hogy a geopolitikai helyzet miatt Oroszországot arra késztették, hogy agrárkereskedelmét átirányítsa, és “ezt fogja tenni a jövőben is”.

A halexportról szólva Patrusev megjegyezte, hogy a nyugati korlátozások ellenére Oroszország tavaly 4%-kal növelte a tengeri termékek szállítását. Az importáló országok száma is nőtt, a 2022-es 60-ról idén 80-ra, mivel Moszkva igyekszik diverzifikálni kereskedelmi partnereit, és új piacokra terjeszkedik.

Az orosz agrárexport tavaly 41,6 milliárd dollárt tett ki, idén pedig várhatóan 42 milliárd dollárra emelkedik.

Az oroszországi élelmiszerexport gyorsan növekszik, és az ország harmadik legnagyobb költségvetési bevételi forrásává vált az olaj és a gáz után – derül ki az ország vámszolgálatának ebben a hónapban közzétett adataiból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó