2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Oroszország garanciát akar Ukrajna távolmaradására a NATO-tól

Oroszország garanciát akar Ukrajna távolmaradására a NATO-tól arra az esetre is, ha Kijev meggondolná magát. Az ukrán NATO semlegességre nyújtott garanciák csökkenthetik a feszültséget.

 

 

A garanciák kérdése arról, hogy Ukrajna nem szeretne a NATO-hoz csatlakozni, akkor lenne fontos, ha Kijev mégis meggondolná magát, és jelenlegi el-nem kötelezett státusáról mégis elkötelezetté szeretne válni – mondotta Alexander Lukashevich az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

 

“Amennyire én értem, az ukrán politikusok külön-külön nyilatkozatokat tettek arról, hogy megváltozhat a jövőben az ország alkotmányos “semleges” státusa” – mondta a diplomata. “Így, ha a politikai kulcs-döntés megváltozna a neutrális státusról, akkor minden bizonnyal a garanciák kérdése azonnal és szókimondóan fel lesz hozva” – mondotta Lukasevich. “egyértelmű, hogy ilyen jellegű garanciák nagyban hozzájárulnának a feszültség csökkentéséhez” – “a szituáció keletkezése mutatja, hogy mindazon hangos nyilatkozatok, hogy a NATO infrastruktúra nem fogja megközelíteni a orosz határokat és a szövetség nem fog terjeszkedni tovább keletre – szóval ezek csak nyilatkozatok voltak – mondotta az orosz diplomata.

 

“Ezért Oroszország javasolta, hogy csináljanak jogilag kötelező érvényű megállapodásokat és lehetőleg rögzítsék az európai biztonsági szerződésben, és tartsák ezt a javaslatot a tárgyalóasztaloknál, mint egy fő európai kezdeményezést” – mondta el Lukasevich. “Mi évekkel ezelőtt javasoltuk ilyen jellegű biztonsági szerződés megvitatását az EBESZ keretein belül és a NATO-Oroszország Tanács keretein belül is. De a NATO partnerek egyértelműen elutasították az ötletet az esetleges aláírók jogi kötelezettségeiről – Oroszországot is beleértve – azzal, hogy a NATO jogi garanciákat csak saját tagjai számára adhat”

“Következésképpen a polémia (biztonsági) amely minden Euro-Atlanti területet biztonságban akar tudni és azonos és átfogó biztonságot akar teremteni – nem az orosz oldalnak kellene címezve legyen” – mondotta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

“Reméljük, hogy a hajlíthatatlan álláspont és a vonakodás a probléma megvitatására az EBESZ és a NATO-Oroszország Tanács és más formációk keretein belül meg fog változni az Euro-Atlanti fejlődéssel egyetemben” – mondotta Lukasevich – “ez a feladat fő fontosságú és mi folytatni fogjuk ennek ösztönzését (megbeszélését) különböző formákban nemzetközi és regionális szinteken is” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó