2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Oroszország garanciát akar Ukrajna távolmaradására a NATO-tól

Oroszország garanciát akar Ukrajna távolmaradására a NATO-tól arra az esetre is, ha Kijev meggondolná magát. Az ukrán NATO semlegességre nyújtott garanciák csökkenthetik a feszültséget.

 

 

A garanciák kérdése arról, hogy Ukrajna nem szeretne a NATO-hoz csatlakozni, akkor lenne fontos, ha Kijev mégis meggondolná magát, és jelenlegi el-nem kötelezett státusáról mégis elkötelezetté szeretne válni – mondotta Alexander Lukashevich az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

 

“Amennyire én értem, az ukrán politikusok külön-külön nyilatkozatokat tettek arról, hogy megváltozhat a jövőben az ország alkotmányos “semleges” státusa” – mondta a diplomata. “Így, ha a politikai kulcs-döntés megváltozna a neutrális státusról, akkor minden bizonnyal a garanciák kérdése azonnal és szókimondóan fel lesz hozva” – mondotta Lukasevich. “egyértelmű, hogy ilyen jellegű garanciák nagyban hozzájárulnának a feszültség csökkentéséhez” – “a szituáció keletkezése mutatja, hogy mindazon hangos nyilatkozatok, hogy a NATO infrastruktúra nem fogja megközelíteni a orosz határokat és a szövetség nem fog terjeszkedni tovább keletre – szóval ezek csak nyilatkozatok voltak – mondotta az orosz diplomata.

 

“Ezért Oroszország javasolta, hogy csináljanak jogilag kötelező érvényű megállapodásokat és lehetőleg rögzítsék az európai biztonsági szerződésben, és tartsák ezt a javaslatot a tárgyalóasztaloknál, mint egy fő európai kezdeményezést” – mondta el Lukasevich. “Mi évekkel ezelőtt javasoltuk ilyen jellegű biztonsági szerződés megvitatását az EBESZ keretein belül és a NATO-Oroszország Tanács keretein belül is. De a NATO partnerek egyértelműen elutasították az ötletet az esetleges aláírók jogi kötelezettségeiről – Oroszországot is beleértve – azzal, hogy a NATO jogi garanciákat csak saját tagjai számára adhat”

“Következésképpen a polémia (biztonsági) amely minden Euro-Atlanti területet biztonságban akar tudni és azonos és átfogó biztonságot akar teremteni – nem az orosz oldalnak kellene címezve legyen” – mondotta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

“Reméljük, hogy a hajlíthatatlan álláspont és a vonakodás a probléma megvitatására az EBESZ és a NATO-Oroszország Tanács és más formációk keretein belül meg fog változni az Euro-Atlanti fejlődéssel egyetemben” – mondotta Lukasevich – “ez a feladat fő fontosságú és mi folytatni fogjuk ennek ösztönzését (megbeszélését) különböző formákban nemzetközi és regionális szinteken is” – tette hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...