2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Oroszország és a NAÜ tárgyal az Európa legnagyobb atomerőműve körüli biztonsági zónáról

Oroszország tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) a zaporozsjei atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról – közölte egy magas rangú diplomata. Moszkva folyamatos ágyúzással vádolja a kijevi erőket, és potenciális katasztrófára figyelmeztet.

“Az erőmű fizikai és nukleáris biztonsági zóna létrehozását illetően a megállapodások nemzetközi ellenőrzésére van szükség” – mondta pénteken Mihail Uljanov, Oroszország megbízottja a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetben.

“És ennek hatékonynak kell lennie, különben a [megállapodás] csak egy üres papírlap lenne. Ezt a kérdést vitatjuk meg a NAÜ titkárságával”.

A NAÜ csütörtökön arról számolt be, hogy a külső áramellátás helyreállt az erőműben, miután a létesítménynek előző nap ismét át kellett állnia a vészhelyzeti dízelgenerátorokra. Bár a megfigyelőszervezet senkit sem hibáztatott a támadásokért, Uljanov csütörtökön azt állította, hogy a helyszínen dolgozó NAÜ-szakértők “jól tudják, honnan eredt a tűz”.

Renat Karcsaa, az orosz állami nukleáris üzemeltető, a Roszenergoatom tanácsadója korábban azt mondta, hogy a hétvégén a radioaktív hulladéktárolót és az egyik reaktor hűtőrendszerét érte találat, amit a lövések fokozódásának nevezett. Ukrajna korábban tagadta, hogy a létesítményt célba vették volna.

A zaporozsjei erőművet orosz csapatok foglalták el nem sokkal azután, hogy Moszkva február végén katonai műveletet indított a szomszédos államban. A névadó régió három másik egykori ukrán területtel együtt végül szeptemberben tartott népszavazások után csatlakozott Oroszországhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...