2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Oroszország egyoldalúan megkönnyíti a külföldiek vízumeljárását

Az orosz kormánynak új beutazási rendszert kell kidolgoznia a külföldiek számára, amely lehetővé tenné számukra, hogy vízum nélkül utazhassanak Oroszországba, még akkor is, ha saját nemzetük továbbra is vízumot követel az oroszoktól – mondta Vlagyimir Putyin elnök.

A kormánynak, ezen belül a bel- és a külügyminisztériumnak, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) “ki kell dolgoznia és be kell nyújtania javaslatokat a vízummentesség bevezetésére az Oroszországba turisztikai, üzleti vagy oktatási céllal, valamint sport- vagy kulturális rendezvényeken részt vevő külföldiek számára” – áll egy vasárnap kiadott elnöki utasításban.

Az összes intézkedést “a kölcsönösség elvétől függetlenül” kell bevezetni – áll a Kreml által közzétett dokumentumban.

A döntést az orosz államtanács végrehajtó bizottságának ülését követően hozták meg. Az Államtanács az elnök által a különböző kormányzati és állami szervek feladatainak jobb összehangolása érdekében létrehozott tanácsadó testület.

A rendelet a többszöri belépésre jogosító vízumok érvényességi idejének meghosszabbítását, valamint a turizmus területén a szabályozás enyhítését javasolta, beleértve az orosz turistahajók határellenőrzését is. Korábban az oroszországi Szentpétervár engedélyezte, hogy a sétahajókon utazó szervezett turistacsoportok bizonyos ideig vízummentesen lépjenek be és tartózkodjanak a területén. Az elnök javasolta, hogy ezt a gyakorlatot terjesszék ki más orosz régiókra is.

A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon a “baráti nemzetek” légitársaságai által üzemeltetett utas- és teherszállító járatok számának növelésén. A kormányzati javaslatokat 2023. június 1-jéig kell benyújtani.

A fejleményre azután került sor, hogy az EU megszigorította az oroszokra vonatkozó vízumkorlátozásokat. Szeptemberben a blokk felfüggesztette a Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodását. Még abban a hónapban további korlátozásokat vezetett be, megtiltva az oroszoknak, hogy harmadik országokból rövid távú uniós vízumot igényeljenek.

Azok, akik 90 napnál hosszabb ideig szeretnének az EU-ban maradni, egyáltalán nem kaphatnak vízumot – mondta akkor Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa. Egyes uniós tagállamok ennél sokkal szigorúbb megközelítést alkalmaztak. Szeptemberben Finnország lezárta határait a schengeni turistavízummal rendelkező oroszok előtt. A balti államok közölték, hogy még humanitárius vízumot sem adnak ki orosz állampolgároknak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...