2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Putyin szorosabb kapcsolatokat sürgetett az Arab Ligával

Vlagyimir Putyin orosz elnök szorosabb kapcsolatokat sürgetett az Arab Ligával és annak tagállamaival, szorosabb együttműködést javasolva a regionális biztonság fenntartásában és a Líbiától Jemenig számos folyamatban lévő konfliktus megoldásában.

Az Arab Liga tagjaihoz intézett beszédében a testület kedden Algírban tartandó 31. csúcstalálkozója előtt Putyin azt mondta, hogy “a nemzetközi kapcsolatok többpólusú rendszerének kialakulása egyre nagyobb lendületet vesz”, és hozzátette, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika országai “közel félmilliárdos összlakosságukkal” “egyre jelentősebb szerepet fognak játszani ebben a folyamatban”.

“Oroszország kész továbbra is teljes mértékben fellendíteni a kapcsolatokat az Arab Ligával és annak minden tagjával, különösen a regionális és globális biztonság megerősítése terén” – folytatta az elnök.

“Úgy véljük, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika katonai és politikai kérdéseit – beleértve a szíriai és líbiai válságot, a jemeni és az izraeli-palesztin konfliktust – az általánosan elismert nemzetközi törvények alapján kell megoldani, az államok szuverenitásának és területi integritásának teljes tiszteletben tartása mellett”.”

Az Arab Liga csúcstalálkozója kedden kezdődött, és a szervezet mind a 22 tagországának tisztviselői részt vesznek rajta, kivéve Szíriát, amelyet a 2011-ben kezdődött polgárháború óta felfüggesztettek a szervezetből. Bár volt némi vita arról, hogy Damaszkusz részt vehessen az algériai eseményen, Szíria saját külügyminisztere állítólag azt javasolta, hogy a kérdést később oldják meg “az arab egység érdekében, tekintettel a jelenlegi regionális és nemzetközi körülmények által támasztott kihívásokra” – közölte Ramtane Lamamra algériai külügyminiszter.

A regionális szervezet a Covid-19 világjárvány miatt többször is kénytelen volt elhalasztani a csúcstalálkozót, többek között 2020-ban, 2021-ben és idén is korábban.

A kétnapos esemény az első Arab Liga-csúcstalálkozó azóta, hogy egyes tagok normalizációs megállapodásokat kötöttek Izraellel, ami más tagok – nevezetesen a palesztinok – tiltakozását váltotta ki, akik ügyük elárulásának minősítettek minden diplomáciai kapcsolatot. Algéria, az idei csúcstalálkozó házigazdája továbbra is a palesztinok hangos támogatója.

A liga várhatóan megvitatja többek között az izraeli-palesztin konfliktust, a Líbiában, Jemenben és Szíriában jelenleg is zajló válságokat, a regionális élelmiszer- és energiabiztonságot, magának a ligának a reformját, valamint az ukrajnai konfliktust és annak következményeit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...