2023, december 6.
0.8 C
Budapest
-13.1 C
Moszkva

Putyin szorosabb kapcsolatokat sürgetett az Arab Ligával

Vlagyimir Putyin orosz elnök szorosabb kapcsolatokat sürgetett az Arab Ligával és annak tagállamaival, szorosabb együttműködést javasolva a regionális biztonság fenntartásában és a Líbiától Jemenig számos folyamatban lévő konfliktus megoldásában.

Az Arab Liga tagjaihoz intézett beszédében a testület kedden Algírban tartandó 31. csúcstalálkozója előtt Putyin azt mondta, hogy “a nemzetközi kapcsolatok többpólusú rendszerének kialakulása egyre nagyobb lendületet vesz”, és hozzátette, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika országai “közel félmilliárdos összlakosságukkal” “egyre jelentősebb szerepet fognak játszani ebben a folyamatban”.

“Oroszország kész továbbra is teljes mértékben fellendíteni a kapcsolatokat az Arab Ligával és annak minden tagjával, különösen a regionális és globális biztonság megerősítése terén” – folytatta az elnök.

“Úgy véljük, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika katonai és politikai kérdéseit – beleértve a szíriai és líbiai válságot, a jemeni és az izraeli-palesztin konfliktust – az általánosan elismert nemzetközi törvények alapján kell megoldani, az államok szuverenitásának és területi integritásának teljes tiszteletben tartása mellett”.”

Az Arab Liga csúcstalálkozója kedden kezdődött, és a szervezet mind a 22 tagországának tisztviselői részt vesznek rajta, kivéve Szíriát, amelyet a 2011-ben kezdődött polgárháború óta felfüggesztettek a szervezetből. Bár volt némi vita arról, hogy Damaszkusz részt vehessen az algériai eseményen, Szíria saját külügyminisztere állítólag azt javasolta, hogy a kérdést később oldják meg “az arab egység érdekében, tekintettel a jelenlegi regionális és nemzetközi körülmények által támasztott kihívásokra” – közölte Ramtane Lamamra algériai külügyminiszter.

A regionális szervezet a Covid-19 világjárvány miatt többször is kénytelen volt elhalasztani a csúcstalálkozót, többek között 2020-ban, 2021-ben és idén is korábban.

A kétnapos esemény az első Arab Liga-csúcstalálkozó azóta, hogy egyes tagok normalizációs megállapodásokat kötöttek Izraellel, ami más tagok – nevezetesen a palesztinok – tiltakozását váltotta ki, akik ügyük elárulásának minősítettek minden diplomáciai kapcsolatot. Algéria, az idei csúcstalálkozó házigazdája továbbra is a palesztinok hangos támogatója.

A liga várhatóan megvitatja többek között az izraeli-palesztin konfliktust, a Líbiában, Jemenben és Szíriában jelenleg is zajló válságokat, a regionális élelmiszer- és energiabiztonságot, magának a ligának a reformját, valamint az ukrajnai konfliktust és annak következményeit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Jermak: a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetjük a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán...

Politico: néhány EU-tagállam ellenzi az orosz vagyon nyereségének átadását Ukrajnának

Néhány uniós ország ellenezte Spanyolország azon javaslatát, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák - írja a Politico című lap, uniós...

Politico: az Európai Tanács vezetője megszakította kínai útját az Ukrajnáról kialakult vita miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezettnél hamarabb tér vissza Kínából, hogy megmentse Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát - jelentette kedden a Politico...
spot_img

Videó