2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Oroszország folytatta részvételét a gabonamegállapodásban

Oroszország folytatta részvételét a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportjáról szóló alkuban – közölte szerdán a védelmi minisztérium.

Moszkva beleegyezett a felfüggesztés visszavonásába, miután Kijevtől írásbeli garanciákat kapott arra, hogy nem használja katonai célokra az Oroszország által biztosított biztonsági folyosót – áll a közleményben.

“Jelenleg az Orosz Föderáció elegendőnek tartja a kiadott garanciákat” – jegyezte meg a minisztérium.

Moszkva döntését a megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről a múlt héten jelentette be, miután az orosz hadsereg azzal vádolta Ukrajnát, hogy a folyosót a szevasztopoli kikötő elleni dróntámadásra használta.

A szerdai közlemény az ENSZ-nek és Törökországnak tulajdonította, hogy Kijevtől megszerezték az írásos ígéretet. A rendszer, amelyről először júliusban tárgyaltak, technikailag két háromoldalú megállapodásból áll a két közvetítő, illetve Oroszország és Ukrajna között.

Moszkva már régóta aggodalmát fejezte ki a megállapodás végrehajtásával kapcsolatban, amelyet Kijev és nyugati támogatói a globális élelmiszerpiaci árak emelkedésének megfékezéséhez szükségesnek hirdettek. Oroszország szerint a kitűzött céllal ellentétben a szállítmányok nagy részét a gazdag európai országokba küldték, nem pedig a világ más részein küszködő országokba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...