2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Oroszország drónelhárító fegyvert tesztelt Ukrajnában (+videó a fegyverről)

Oroszország sikeresen tesztelte Sztupor elektromágneses fegyverét ukrán drónok ellen – jelentette szerdán a TASZSZ hírügynökség a programot ismerő forrásra hivatkozva. A terepkísérlet volt az első, amelyen az eszközt tényleges ellenség ellen vetették be – közölte a hírügynökség.

A Sztupor egy elektromágneses eszköz, amelynek célja, hogy megzavarja a drónok kommunikációját a kezelőjével. Ez megzavarja a célba vett repülőgép küldetését azáltal, hogy képtelenné teszi a parancsok fogadására vagy az információk visszaküldésére. A drón egyszerűen a földre zuhanhat, vagy utána eltéríthető.

Az orosz védelmi minisztérium egyik robotikai kutatóközpontja 2017-ben mutatta be az eszközt egy fegyverbemutatón. Azt közölték, hogy a futurisztikusnak tűnő eszköz akár 2 kilométeres hatótávolságon belül is hatékony, amennyiben a célpont nem akadályozza.

A TASZSZ közölte, hogy nem sikerült megtudnia, hogy pontosan hol tesztelték az eszközöket, a forrás csak annyit közölt, hogy a Donyecki Népköztársaság nyugati részén.

Az RT orosz nyelvű kiadása beszélt az elektromágneses fegyver tervezőjével, Dmitrij Klocskóval, aki elmondta, hogy cége összesen 10 drónelhárító fegyvert szállított a donbásszi milíciáknak. Elmondása szerint ezek egy része ajándék volt, míg a többit adományozók szponzorálták. A visszajelzések meglehetősen pozitívak voltak – mondta.

A fegyvertervező elmondta, hogy korábban az orosz hadseregtől is kaptak kéréseket a Sztuporra. A Szíriában állomásozó orosz katonák állítólag arra használták őket, hogy leállítsák a fegyveresek által ellenük alkalmazott primitív drónokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...