2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Oroszország burkoltan közölte, hogy Musk Starlink műholdjai is célpontok lehetnek

A nyugati nemzetek formálisan polgári űreszközöket használnak arra, hogy katonai akciókat hajtsanak végre Moszkva ellen Ukrajnában – mondta egy orosz diplomata, aki arra figyelmeztetett, hogy az ország az ilyen típusú műholdakat legitim katonai célpontoknak tekintheti.

Konsztantyin Voroncov orosz képviselő szerdán az ENSZ-ben egy űrkutatási rendezvényen felszólalva aggodalmát fejezte ki a rendkívül veszélyes tendencia miatt, amely “az ukrajnai konfliktus során került előtérbe”. Az Egyesült Államok és szövetségesei “a polgári űrinfrastruktúra elemeit, beleértve a kereskedelmi célúakat is, katonai célokra használják”.

“Ezek a nemzetek láthatóan nem igazán ismerik fel, hogy az ilyen tevékenység lényegében egy meghatalmazott útján történő katonai akcióban való részvételt jelent. A kvázi civil infrastruktúra legitim célpontnak tekinthető egy megtorló csapás számára” – figyelmeztetett.

Voroncov, aki az orosz külügyminisztérium Fegyverzetellenőrzési Főosztályának helyettes vezetője, azt mondta, hogy az eszkalációnak ez az útja katasztrofális lehet minden olyan nemzet számára, amely az űrtechnológiára támaszkodik az életében. A helyzet nemzetközi megvitatását sürgette, hogy megakadályozzák a “teljes körű fegyverkezési verseny kialakulását az űrben”.

Az Egyesült Államok fegyverszállításokkal és a katonai segítség más formáival, például hírszerzéssel is támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban, miközben azt kommunikálja, hogy nem vesz részt közvetlenül a konfliktusban.

John Raymond tábornok, az amerikai űrműveletek vezetője júliusban azt mondta, hogy “a kereskedelmi űr nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy olyan képességeket biztosítottak, amelyek hasznosak voltak Ukrajna számára”.

Az egyik jól ismert eset a Starlink földi berendezések szállítása Ukrajnának. Az Elon Musk által vezetett SpaceX műholdas szélessávú internetszolgáltatáshoz való hozzáférést biztosított a kijevi csapatoknak.

Washingtonban magas rangú személyek dicsérték ezért Muskot. A múlt hónapban Eric Schmidt, a Google korábbi vezetője, aki szoros kapcsolatban áll az amerikai nemzetbiztonsági apparátussal, “igazi hősnek” nevezte őt, amiért a Starlinket Ukrajnának adta.

Az amerikai média nyilvánosságra hozta, hogy a SpaceX a Pentagontól kérte, hogy állja a számlát az Ukrajnának nyújtott szolgáltatásokért. Musk végül engedett a nyomásnak, és megígérte, hogy Kijev továbbra is ingyen internetet kap a cégétől. Korábban úgy becsülte, hogy 80 millió dollár értékben biztosítottak berendezéseket és szolgáltatásokat Ukrajnának, és azt jósolta, hogy 2022 végére ez az összeg meghaladja a 100 millió dollárt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...