2024, február 24.
11.1 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Oroszország bolgár diplomatákat utasított ki

Moszkva behívatta a bolgár nagykövetet, hogy közölje válaszát az orosz külképviseleti dolgozók kiutasítására. Moszkva pénteken közzétett közleményében azt írja, hogy 14 bolgár nagykövetségi és konzuli dolgozót nyilvánított nemkívánatos személynek.

A lépés azután történt, hogy Szófia június végén hasonló intézkedést vezetett be 70 orosz külképviseleti alkalmazottal szemben, akiket Bulgária azzal vádolt, hogy diplomáciai tevékenységnek álcázva orosz különleges szolgálatoknak dolgoztak.

Bulgária emellett kvótákat vezetett be az országban dolgozó orosz diplomáciai és adminisztratív alkalmazottak számára, és ideiglenesen bezárta a Rusze városában működő főkonzulátust.

Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy “az ilyen kontraproduktív lépések következményeiért a felelősség teljes mértékben Bulgária kormányát és annak miniszterelnökét, Kirill Petkovot terheli”, hozzátéve, hogy az ilyen lépések “jelentős kárt okoznak a két ország közötti hagyományos kapcsolatoknak”.

A lépés a kollektív Nyugat további leépülését jelzi, amely feláldozza partnerei érdekeit annak érdekében, hogy Oroszországnak ártson – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy Bulgária barátságtalan lépései sajnálatosak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Petkov lépése “nem független döntés” volt, mivel “nyílt, egyértelműen Amerika-barát álláspontot képvisel, és kész teljesíteni uralkodója minden kívánságát”.

Lavrov kifejtette, hogy “az uralkodó kívánságai” “a bolgárok történelmi emlékezetének megölése, a közös függetlenségi harcban és sok más helyzetben, többek között a közelmúlt történelmében megkeményedett kapcsolatok alapjainak lerombolása”.

A diplomata hozzátette, hogy Washington politikája nemcsak Bulgáriára, hanem az egész balkáni térségre kiterjed, ahol az USA “meg akarja ölni a népek, elsősorban az ortodox keresztények történelmi emlékezetét”.

A Nyugat és Oroszország közötti “diplomáciai háború” jelentősen kiéleződött az ukrajnai orosz katonai offenzíva megindítása óta. Márciusban Bulgária kiutasított tizenkét orosz diplomatát, azzal vádolva őket, hogy megsértették a bécsi egyezményt.

Az orosz külügyminisztérium becslése szerint február vége óta mintegy 400 diplomatát utasítottak ki 28 országból. Moszkva azt mondja, hogy a kiutasításokat “barátságtalan” akcióknak tekinti, és figyelmeztetett, hogy minden ilyen lépést megtorol.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó