2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Oroszország: bizonyítékok vannak az ukrán hadsereg emberiesség elleni bűncselekményeire

Moszkva kijelentette, hogy elégséges bizonyítékukvan az ukrán hadsereg emberiség elleni bűncselekményeire, amelyeket a DNR (Donyecki Népköztársaság) és az LNR (Luganszki Népköztársaság) területén a békés lakosság ellen követettek el. “Orosz részről saját nyomozati munka folyik az egyes epizódokra vonatkozóan” –jelentette ki Dmitrij Peszkov.

„Már a jelenlegi adatok alapján is nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek a békés lakosság ellen elkövetett emberiség elleni bűncselekmények” – mondta Peszkov.

A sajtótitkár ugyanakkor nem kommentálta a DNR és az LNR javaslatát a nemzetközi bíróság felállításáról. Véleménye szerint ilyen javaslat az ENSZ és a Biztonsági Tanács jogköre. „Meg kell azonban jegyeznem, hogy ezek tények, és a bűncselekményeket az ukrán hadsereg valóban elkövette” –tette hozzá Peszkov.

„Az orosz nyomozati szervek több mint 50 bűnügyben emeltek vádat, többek között tiltott fegyverek, és tiltott háborús taktikák használata miatt” –húzta alá egy korábban adott interújában Vlagyimir Markin, a bűnüldöző bizottság sajtóképviselője. „ E pillanatban 54 ügyben nyomozunk, több mint 100 000 embert hallgattunk ki, közülük 20 000 szenvedő alanya volt a bűntényeknek” – jelentette ki Markin a TASS munkatárásának.

A nyomozati anyagból világosan kiderül, hogy a Donbássz területét rendszeresen bombázták és lőtték az ukrán egységek, amelynek következtében emberek vesztették életüket, lakótelepek, kórházak és iskolák dőltek romba. Markin szavai alapján kiderült, hogy a bizottság kész ezen tényeket bárki számára hozzáférhetővé tenni. ”Az általunk összeállított anyag 2500 kötetet töltött meg eddig, bármely nemzetközi bíróság számára kész vagyunk átadni az anyagokat” -húzta alá Markin.

Korábban a nyomozati szervek vezetője, Alekszander Basztirkin megígérte, hogy minden nyomozást végigvisznek és egy bűnöző sem kerülheti el sorsát, a jogos ítéletet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....