2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Oroszország a BRICS soros elnöke

Oroszország vette át szerdán a BRICS-országcsoport elnöki feladatait. Moszkvában a Brazíliát, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát is magába foglaló tömörülés tagállamainak részvételével több rendezvényt terveznek a soros elnökség idejére. Ezek közül a legfontosabbnak a július elején Ufában, a közép-oroszországi Baskírföld fővárosában tervezett BRICS-csúcstalálkozót tartják – olvasható a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség kommentárjában.

A négy földrész feltörekvő gazdaságú országainak szervezete meglehetősen gyors ütemben növeli politikai és gazdasági tekintélyét a világban – vélekedett az orosz hírügynökségi kommentátor. Moszkvai adatok szerint az áruforgalom megduplázódott a BRICS-en belül, és a forgalom évi 5-10 százalékos növekedésére számítanak az orosz fővárosban. Szergej Katirin, az orosz Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki mostantól a BRICS üzleti tanácsának soros vezetője is, elmondta, hogy Oroszország alapvetően a szervezet pénzintézetének beindítására fog összpontosítani és saját valutaalapot (Contingent Reserve Bank) is létrehoznak.

Az országcsoport tagjai egy kezdetben 50, majd 100 milliárd dolláros alaptőkéjű fejlesztési bank (New Development Bank) alapításáról tavaly júniusban írtak alá megállapodást a brazíliai Fortaleza városban. A pénzintézetet, amely a várakozások szerint ez év végén kezd működni, a tagállamokban és a fejlődő országokban megvalósítandó infrastrukturális beruházások finanszírozására hozzák létre. Székhelye a kelet-kínai Sanghajban lesz. A BRICS saját hitelminősítő szervezet létesítéséről is gondolkodik, például a kínai Dagongra alapozva – nyilatkozta Szergej Katirin.

Az orosz külügyminisztériumban azt hangsúlyozták az elnökség átvétele alkalmából, hogy Oroszország a szervezet kulcsfontosságú világgazdasági és világpolitikai kérdésekben való stratégiai és aktuális együttműködésének átalakítását tűzte ki célul – írta a lenta.ru orosz hír-, és elemző oldal. A BRICS orosz elnökségének képviselői ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a csoport tevékenysége nem irányul a nyugati államok gazdasága, vagy más országok ellen – írta a Ria Novosztyi kommentátora. “Mindenki csak nyerni fog azzal, ha jó kapcsolatot ápolunk egymással és megnyílnak a piacok” – mondta Szergej Katirin.

Vlagyimir Putyin a BRICS orosz elnökségének honlapján közzétett állásfoglalásában kiemelte, hogy az országcsoport tagállamai mind szorosabban egyeztetik álláspontjaikat az aktuális nemzetközi kérdésekben, aktívan kiveszik részüket a többpólusú világrend, és egy korszerű globális pénzügyi, kereskedelmi rendszer korszerű modelljének kialakításában. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy az öt ország a nemzetközi konfliktusok békés megoldását támogatja, és ellenzi a szuverén államok belügyeibe való beavatkozást.

A BRICS-országok a Föld területének 26 százalékát foglalják el, lakosságuk együtt a világ népességének 42 százalékát teszi ki, GDP-jük a világban 30 százalékot jelent. 2013-ban a világ kereskedelmi forgalmának 16,1 százalékát adták. Katonai kiadásaik a Föld országai ráfordításának 10,8 százalékát tették ki, a hagyományos energiahordozók termeléséből 40,2 százalékos a részük – hangsúlyozzák Moszkvában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó