2023, december 1.
0.8 C
Budapest
-4.8 C
Moszkva

Orosz tiltólistára került John McCain amerikai szenátor szervezete is

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította csütörtökön két külföldi nem kormányzati szervezet, a John McCain amerikai szenátor, volt republikánus elnökjelölt vezette Nemzetközi Republikánus Intézet (International Republican Institute, IRI), valamint a Médiafejlesztési Befektetési Alap (Media Development Investment Fund, MDIF) oroszországi tevékenységét.

A főügyészség szerint a két szervezet tevékenysége “az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és az állambiztonságot veszélyezteti”. A hatóság kérte az igazságügyi tárcát, hogy vegye fel őket a nemkívánatos szervezetek listájára.

A McCain szenátor igazgatósága alatt működő Nemzetközi Republikánus Intézet a demokrácia építésében való külföldi segítségnyújtást tekinti feladatának. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az IRI szorosan együttműködik az amerikai külügyminisztériummal, valamint Amerika-barát politikai erőket finanszírozó alapokkal, s emellett nyílt forrásokból kiderült, hogy Washington az intézeten keresztül államcsínyeket pénzelt Latin-Amerikában.

Az IRI 1992 óta volt jelen Oroszországban, ahol a szövetségi és a helyi törvényhozási képviselők számára tartott tréningeket. Az orosz szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) az intézetet tavaly nyáron felvette “hazafias stoplistájára”.

[su_heading size=”17″ margin=”10″]Soros már korábban tiltólistára került[/su_heading]

A Médiafejlesztési Befektetési Alap német, holland, svéd, svájci és amerikai magánszemélyektől és alapoktól kap támogatást, egyebek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. Az MDIF saját állítása szerint évek óta nem kapott finanszírozást az amerikai kormánytól.

Az orosz igazságügyi minisztérium korábban öt nemkormányzati szervezetet vett tiltólistára: az amerikai kongresszus társfinanszírozásában működő Nemzeti Demokráciaalapítványt (National Endowment for Democracy), a Nyílt Társadalom Intézet Segítségnyújtási Alapítványt (OSI Assistance Foundation), a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványt (Open Society Foundation), a Gazdasági és Jogállami Fejlődés Orosz-Amerikai Alapját (U.S.-Russia Foundation for Economic Advancement and the Rule of Law), valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Nemzeti Demokrata Intézetét (National Democratic Institute for International Affairs).

MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

The Economist: Oroszország győz Ukrajnában

Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi helyzet azt sugallja, hogy Oroszország győzhet Kijev nyugati szövetségeseinek határozatlansága miatt - írja a The Economist. "A Nyugat sokkal többet...

Pénteken a fuvarozók lezárják a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél

Határozatlan idejű blokádot hirdettek, és pénteken 15 órától lezárják a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) szlovák fuvarozók - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség...

Baerbock: végzetes lesz az Ukrajnára irányuló figyelem csökkenése

Az ukrajnai konfliktusra irányuló figyelem csökkenése "végzetes" lesz - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a NATO szerdai brüsszeli kulcsfontosságú ülése előtt. A NATO-Ukrajna Tanács...
spot_img

Videó