2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Orosz tervezők új életet lehelnek a Zaporozsecbe

Orosz tervezők arra készülnek, hogy új életet leheljenek a rendszerváltozás előtt Magyarországon is forgalmazott Zaporozsec gépkocsimárkába – írta az orosz sajtó csütörtökön.

A Zaporozseceket 1994-ig gyártották Ukrajnában. Az 1960 és 1969 között mindössze 322 ezer példányban gyártott kis fogyasztású ZAZ-965-ös személyautó “reinkarnációját” és az 1952 és 1972 között gyártott Gaz-69-eshez hasonló terepjárót nem egy autógyár konstruktőr műhelyében, hanem a moszkvai Tyimirjazev agrárakadémia mezőgazdasági közlekedési eszközöket tervező laborjában álmodják meg.

Ezekhez a gépkocsikhoz elérhető áron lehet majd hozzájutni, és megbízhatóak lesznek – állította az orosz állami hírtévé autós rovatának szakírója. A Tyimirjazev akadémia professzora, Tengizi Dzidzenidze projektvezető az Izvesztyija című orosz napilapnak elmondta, hogy a konstruktőri munka 30-40 százalékával már elkészültek. A személyautó csak külsejében fog hasonlítani a legendás Zaporozsecre, ki fogja elégíteni a korszerű közlekedési igényeket.

A terepjárót elsősorban falusi viszonyokra tervezik. Az autóknak a Vozsak (Vezető) nevet adták. A professzor szerint a gépkocsi ára nem lesz több, mint 300 ezer rubel (jelenlegi árfolyamon mintegy 1,6 millió forint). Befektetőt egyelőre nem találtak a terv megvalósításához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó