2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Orosz embargó: Lengyelország arra kéri az Egyesült Államokat, hogy vegye meg a felesleges almáját

Lengyelország arra kérte az Egyesült Államokat, hogy vásárolja fel az Oroszországba szánt almáját. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő augusztus 7-én jelentette be, hogy betiltja az élelmiszerek importját azokból az országokból, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. Ezt megelőzően augusztus 1-én az orosz hatóságok az élelmiszer-biztonsági előírások megsértése miatt teljes embargót rendeltek el a Lengyelországból érkező zöldségre és gyümölcsre.

Lengyelország washingtoni nagykövete sürgette az Egyesült Államokat, hogy nyissa meg piacát a lengyel almaszállítmányok előtt. Gyors döntésre van szükség, mert a helyzet rendkívüli – fogalmazott a nagykövet a PAP lengyel hírügynökségnek. A mezőgazdaság fontos része a lengyel gazdaságnak. Az ország területének mintegy 60 százalékán folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője és Oroszország legnagyobb almabeszállítója volt.  Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint Lengyelország a világ ötödik legnagyobb almatermelője. Az első helyen Kína, a második pedig az Egyesült Államok.

Gyors döntésre van szükség, mert a helyzet rendkívüli 

Lengyelország az Egyesült Államok egyik legfontosabb európai szövetségese, a NATO és az Európai Unió tagja. Varsó támogatta Washingtont az afganisztáni háborúban és a Kelet-Európába tervezett rakétavédelmi rendszer kialakításában is.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök augusztus 7-én bejelentette, hogy import tilalmat vezetnek be egy évig az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermékre.

Szerbia is növelné részesedését az orosz piacon

Szerbia az idén eddig 117 millió dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket Oroszországba, az év végéig ezt 300 millió dollárra növelhetnék – mondta a kereskedelmi miniszter. Tavaly egész évben 172 millió dollár volt a mezőgazdasági export ebben a relációban. Szerbiából az orosz piacra a leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, illetve zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök néhány napja kijelentette, Szerbia egyebek mellett azért sem vezethet be szankciókat Oroszországgal szemben, mert az óriási veszteségeket okozna az országnak – írja az MTI. A legalább 1 milliárd eurós kiesés pedig leginkább a gyümölcs-, a zöldség- és tejtermelőket érintené. További veszteségeket okozna az, ha Moszkva válaszként felemelné a gáz árát – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, de komoly és felelősségteljes politikát folytat. 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...