2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Orosz alapítvány támogatásával újítanak fel egy katonai temetőt Esztergomban

Az esztergomi önkormányzat szerződést kötött egy vállalkozással, mely egy orosz alapítvány támogatásával orosz, szovjet és magyar katonák sírjait rejtő temetőt újít fel a városban – közölte a polgármester hétfőn az MTI-vel. Romanek Etelka tájékoztatása szerint öt évre szóló megállapodást írtak alá az Orion Consulting s.r.o. nevű céggel.

A társaság vállalta , hogy új első világháborús emlékművet épít a Csalamádé temetőben, valamint felújítják az orosz emlékművet és a sírokat. Ezen felül bekerítik a területet, közvilágítást építenek ki, rendezik a sétányokat és felújítják a faállományt. A város vezetője hozzátette, hogy a temető felújításának költségeit a szerződést aláíró cég támogatásával a Békességszerzők és Béke nevű orosz alapítvány állja, amelynek képviselői 2014 végén jártak Esztergomban, ahol Mindszenty-emlékmű felállításáról egyeztettek az önkormányzattal.

Az akkori látogatás után Bánhidy László alpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy az alapítvány és Esztergom között a ferences gimnázium egy Oroszországban dolgozó korábbi hallgatója teremtett kapcsolatot, a szervezet jelenleg is több ferences diákot támogat ösztöndíjjal. A orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány célja, hogy megemlékezzen Európa-szerte azokról, akik áldozatul estek a kontinens történelmi harcainak.

A szervezet elnöke Mihail Pavlovics Lavrinyenko, nyugalmazott katonatiszt. A Szent Anna vagy Csalamádé temető néven ismert, jelenleg teljesen elhanyagolt temetőben első világháborús magyar és orosz, valamint a második világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak. A Szent Anna temető egykor a szegényebb réteg temetője volt. Az 1920-as években rendszeresen megemlítik, hogy olyan elhanyagolt, “amilyet még a legkisebb faluban sem látni”. 1934 decemberében háromszáz gesztenyefa-csemete ligetszerű elültetésével kívánták rendezni. A temetőben vízvezeték és ravatalozóhelyiség sohasem volt.

A szovjet katonai emlékművet 1946-ban emelték. A terület 2008 óta közparknak számít, a legutóbbi időkben Csalamádé temetőnek is nevezik a környező városrész neve után.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...