2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Milliós nagygyűlést tartottak Groznijban a Mohamed-karikatúrák ellen

Több mint egymillió ember részvételével tartottak nagygyűlést hétfőn Csecsenföld fővárosában, tiltakozásul a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelent Mohamed-karikatúrák és a vallásos emberek sértegetése ellen – tájékoztatott Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter. A Csecsenföld szíve nagymecset előtti hatalmas grozniji tér már a délelőtti órákban megtelt a tiltakozókkal. Főként férfiakkal, de nőket is lehetett a tömegben látni. A nagygyűlésre az Oroszországhoz tartozó más észak-kaukázusi köztársaságokból is több ezren érkeztek.

Ramzan Kadirov csecsen elnök már korábban jelezte, hogy a békés tüntetésen részt vevők száma meghaladhatja az 1 milliót – közölte a Rosszija 24 állami hírtelevízió, amely élő adásban többször is beszámolt a Szeretjük Mohamed prófétát című tiltakozó nagygyűlésről. A Mohamed-karikatúrák megjelentetése és a muzulmánok vallásos érzelmeinek megsértése elleni tiltakozó akciót csecsenföldi muzulmán vallási vezetők kezdeményezésére a csecsen elnök hirdette meg a múlt héten, aki maga is felszólalt az egybegyűltek előtt. Ramzan Kadirov elítélte, hogy “az európai újságírók és politikusok a szólásszabadság és a demokrácia hamis jelszavával a közönségességet, durvaságot hirdetik, és hívők millióinak vallási érzelmeit sértik meg”. Oroszország azonban megakadályozza az Európát és a bolygónk más régióit átható negatív jelenségeket – hangsúlyozta.

A csecsen elnök kijelentette, hogy az oroszországi muzulmánok semmilyen körülmények között sem hagyják magukat eszközként felhasználni az országban uralkodó helyzet megingatására. Hozzátette, hogy a muzulmánok mindig is Oroszország megbízható védelmezői voltak, és képesek a haza bármilyen ellenségének visszavágni.

A politikus szavait sűrűn szakították félbe az Allah akbar (Isten a legnagyobb) kiáltások. A beszédekre váró tömeget is a prófétát éltető felkiáltásokkal lelkesítették, és az embereknél lévő feliratok is döntően Allahot dicsőítették. A csecsen elnök múlt szombati nyilatkozatában kijelentette, hogy személyes ellenségként tekint azokra, akik kiállnak a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap és más kiadványok állítólagos joga mellett, hogy megsértsék másfél milliárd muzulmán vallásos érzelmeit. Hozzátette, hogy “nem ülhetünk fel a provokációknak, az erőszak nem megoldás, és mi nem ilyen módszerekkel harcolunk az erkölcstelenekkel. Meg kell mutatnunk egységünket és szeretetünket a próféta iránt. Ez a legjobb válasz”.

A Groznijban tartott nagygyűlésen Ravil Gajnutdin, az oroszországi muftik tanácsának elnöke kijelentette, hogy nem engedik megsérteni a muzulmánok vallási érzelmeit. A muzulmán vallási vezető hozzátette, hogy terroristák minden vallás képviselői között vannak, ezért senkinek sincs joga elítélni egy adott vallást és egész népeket. Varlam, mahacskalai és grozniji ortodox püspök közölte, hogy az egész orosz ortodox egyház határozottan elutasítja a Mohamed-karikatúrákat. Szombaton az ugyancsak Oroszországi Föderációhoz tartozó, Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön több mint húszezren tüntettek a Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák közzététele miatt a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....