2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Örményország katonai segítséget kért az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől

Jereván hivatalosan katonai segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől – az Oroszország vezette védelmi blokktól -, közölte Nikol Pasinjan miniszterelnök szerdán a parlamentben. A fejleményre az Örményország és Azerbajdzsán közötti határon folytatódó összecsapások közepette került sor.

Pashinjan azt állította, hogy az azerbajdzsáni csapatok a harcok eredményeként örmény területeket foglaltak el. Azt is mondta, hogy Jereván a Kollektív Biztonsági Szerződés negyedik cikkére hivatkozott, amely az egyik tag elleni támadást az összes tag elleni támadásként kezeli.

“Segítséget kértünk, többek között katonai segítséget Örményország területi integritásának helyreállításához és az azerbajdzsáni fegyveres erők kivonulásának biztosításához” – mondta Pasinjan.

Korábban szerdán a KBSZSZ bejelentette, hogy missziót küld Örményországba, hogy felmérje a helyzetet a helyszínen. A küldöttséget várhatóan a belorusz Sztanyiszlav Zasz, a KBSZSZ főtitkára vezeti majd, és tagja lesz Anatolij Szidorov orosz tábornok, a blokk közös vezérkarának vezetője is.

A Bakui és Jereván közötti feszültség a héten kiéleződött, amikor a határon összecsapásokba keveredtek a csapatok, amelyeknek mindkét oldalon több tucat halálos áldozata volt, a tisztviselők szerint. Azerbajdzsán korábban azzal vádolta Örményországot, hogy erőszakra buzdítva nagyszabású “provokációt” rendezett a határon – amit Jereván tagadott.

A két szomszéd állam között évtizedek óta feszült a viszony a vitatott Hegyi-Karabah régió miatt. A terület Azerbajdzsánhoz tartozik, de többségében örmények lakják, akik az 1990-es években Jereván támogatásával igyekeztek kikiáltani függetlenségüket Bakutól.

2020-ban a két nemzet 44 napos háborút vívott Hegyi-Karabahért, amelyben Azerbajdzsán némi győzelmet aratott, de végül egy Moszkva által közvetített tűzszünettel ért véget.

Augusztusban Baku a vitatott régió “demilitarizálását” követelte, Jereván pedig azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy nyomást gyakorol rá, hogy adja fel az örmény területeket Hegyi-Karabahhal összekötő, Lachin-folyosóként is ismert útvonallal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...