2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Németország: Erdogan és Putyin közös fotója “kihívás” a NATO-nak

Annalena Baerbock német külügyminiszter a NATO kihívásának bélyegezte Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan közelmúltbeli közös fotóját. A kép az orosz és a török vezető iráni találkozóján készült.

A fotón a három elnök, középen a házigazda Ebrahim Raiszival, kézenfogva és mosolyogva látható. A Bildnek adott, szombaton megjelent interjújában Baerbock megjegyezte, hogy ez a kép “több mint érthetetlen” számára, “különösen egy NATO-tag szempontjából”.

Bár Törökország a szövetség tagja, eltér a többi tagállamtól, amikor semleges álláspontot választott az ukrajnai konfliktusban. A NATO egésze hivatalosan fenyegetésnek tekinti Oroszországot.

“Az, hogy a török elnök szerepel ezen a képen, finoman szólva is kihívás” – mondta.

Véleménye szerint a fotó azt bizonyítja, hogy fontos együtt állni “olyan értékpartnerekkel”, akik “nemcsak hisznek a nemzetközi szabályokban, hanem ki is állnak értük”.

“Mert vannak más szereplők, akik nem állnak ki az értékeink mellett, és amikor kétségek merülnek fel, ők is összefognak” – magyarázta.

Az iráni fővárosban a hét elején tartott háromoldalú tárgyalások az úgynevezett asztanai békefolyamat részeként zajlottak, amelyet Moszkva, Teherán és Ankara 2017-ben indított azzal a céllal, hogy békés megoldást találjanak a szíriai konfliktusra. Putyin kétoldalú megbeszéléseket is folytatott mindegyik tárgyalópartnerével. Az ukrajnai helyzet mindkét találkozó napirendjén szerepelt.

Eközben Törökország az ENSZ-szel együtt közvetítő szerepet játszott az Oroszország és Ukrajna közötti, az ukrajnai fekete-tengeri kikötők gabonaexportjának feloldásáról szóló megállapodás közvetítésében. Az Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által “a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés jelzőfényének” nevezett megállapodást pénteken írták alá Isztambulban, Erdogan jelenlétében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...