2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Olasz kormányfő: ha Ukrajna veszít, a demokrácia veszít! Putyin nem nyerhet!

Mario Draghi olasz miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott európai támogatásnak folytatódnia kell, és hogy maga a demokrácia kerül veszélybe, ha a kijevi erők veszítenek Oroszországgal szemben.

“Ha Ukrajna veszít, nehezebb lesz fenntartani, hogy a demokrácia hatékony kormányzati modell” – jelentette ki Draghi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a Hétek csoportjának (G7) vezetőivel tartott virtuális találkozón Németországban.

Közben az olasz közvélemény ellenzi, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnának, és úgy véli, hogy a nyugatiak és a Nyugat politikája akadályozza a békét.

Megköszönve Zelenszkijnek a “kivételes fogadtatást” Kijevben a hónap elején, Draghi azt mondta, hogy “[Vlagyimir] Putyin orosz elnök nem győzhet”, és hogy a G7-országok “továbbra is egységesen támogatják Ukrajnát”.

Draghi nyilatkozata tükrözi a G7 vezetőinek hivatalos politikáját. Egy hamarosan megjelenő közös nyilatkozatban a vezetők ígéretet tesznek arra, hogy “pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújtanak, és kiállnak Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges”.

Az államfők hozzátették, hogy Ukrajnán múlik, hogy mikor akar békét kötni Oroszországgal, és amíg ez a pillanat el nem jön, addig folytatódnak a Kijevnek szánt fegyverszállítások és a Moszkva elleni gazdasági szankciók.

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, az EU-t és szövetségeseiket, hogy ne szállítsanak fegyvereket Ukrajnának, mondván, hogy ezzel csak meghosszabbítják a konfliktust.

Draghi támogatásáról biztosította Ukrajnának az uniós tagságra irányuló kérelmét, és a múlt héten az olasz parlamentben elmondta, hogy kormánya továbbra is fel kívánja fegyverezni Kijevet. Az Ukrajna-barát Center for European Policy Analysis szerint Róma állítólag már 150 millió euró (158 millió dollár) értékben küldött nehézgépfegyvereket, páncéltörő rakétákat és légvédelmi fegyvereket.

Az ukrán hadseregnek nyújtott támogatásnak Draghi számára ára van. Az Öt Csillag Mozgalom, Draghi kormányának koalíciós partnere, megosztott a miniszterelnök Ukrajna-politikája miatt: a párt vezetője és Giuseppe Conte volt miniszterelnök ellenzi Ukrajna felfegyverzését és a katonai kiadások belföldi növelését, Luigi Di Maio külügyminiszter pedig több tucat képviselőt vitt el, hogy egy új, Dragihoz hű pártot alapítson.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az olaszok 45-50%-a ellenzi, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába, 67%-uk pedig a megélhetési költségek emelkedését és az energiaárak emelkedését nevezte meg a konfliktusból eredő legnagyobb aggodalmának. Továbbá, míg az olaszok 39%-a azt mondta a YouGov közvélemény-kutatóinak, hogy Oroszországot tartja “az Oroszország és Ukrajna közötti béke legnagyobb akadályának”, addig 35%-uk Ukrajnát és nyugati szövetségeseit nevezte meg a béke legnagyobb akadályaként. Ez utóbbi arány volt a legnagyobb a megkérdezett európai országok közül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...