2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

G7: határozatlan ideig támogatjuk Ukrajnát, minden lehetséges formában

A Hetek csoportja (G7) ígéretet tesz arra, hogy minden lehetséges formában támogatást nyújt Ukrajnának “addig, amíg szükséges” – olvasható a csúcstalálkozó közleménytervezetében, amelyet a Bloomberg birtokába jutott.

A G7-ek vezetőinek háromnapos találkozója vasárnap kezdődött a németországi Bajorországban, a napirenden pedig az ukrán konfliktus dominál.

“Továbbra is pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújtunk, és kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges” – olvasható a vezetők közleménytervezetében.

Oroszország óva intette az Egyesült Államokat, az EU-t és szövetségeseiket attól, hogy fegyverekkel lássák el Ukrajnát, mondván, hogy ez csak meghosszabbítaná a konfliktust. A nyugati vezetők azonban figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket.

Vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megállapodott abban, hogy továbbra is támogatják Kijevet katonailag, hogy “megerősítsék a kezüket mind a háborúban, mind a jövőbeli tárgyalásokon”.

A G7 vezetői a jelek szerint megállapodtak abban, hogy fenntartják a gazdasági nyomást Oroszországra, miközben az folytatja offenzíváját Ukrajnában. A brit kormány korábban bejelentette, hogy a csúcstalálkozó alatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Japán megtiltja az orosz arany importját. Antony Blinken amerikai külügyminiszter később azt állította, hogy az embargó mintegy 19 milliárd dollárnyi éves bevételtől fosztaná meg Moszkvát.

A Reuters szerint a G7-ek “nagyon konstruktív” tárgyalásokat folytatnak az orosz olajimport árának esetleges korlátozásáról is.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap elismerte, hogy a nyugati világ most számos kihívással néz szembe: csökkenő növekedési rátákkal, növekvő inflációval, nyersanyaghiánnyal és az ellátási láncok megszakadásával. Ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy a G7-eknek “sikerül nagyon világos jelzést küldeniük erről a csúcstalálkozóról az egység és a határozott cselekvés jegyében”.

Megjegyzéseihez csatlakozott Joe Biden amerikai elnök is, aki azt állította, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnök abban reménykedett, hogy “valahogyan a NATO és a G7 szétesik”, ez nem történt meg, és nem is fog megtörténni.

Putyin eközben pénteken a G7-ekről szólva azt mondta, hogy a jelenlegi gazdasági zavaroknak világszerte kevés köze van az ukrajnai konfliktushoz, és az a G7-országok által elkövetett “sokéves felelőtlen makrogazdasági politika” eredménye.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó