2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

G7: határozatlan ideig támogatjuk Ukrajnát, minden lehetséges formában

A Hetek csoportja (G7) ígéretet tesz arra, hogy minden lehetséges formában támogatást nyújt Ukrajnának “addig, amíg szükséges” – olvasható a csúcstalálkozó közleménytervezetében, amelyet a Bloomberg birtokába jutott.

A G7-ek vezetőinek háromnapos találkozója vasárnap kezdődött a németországi Bajorországban, a napirenden pedig az ukrán konfliktus dominál.

“Továbbra is pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújtunk, és kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges” – olvasható a vezetők közleménytervezetében.

Oroszország óva intette az Egyesült Államokat, az EU-t és szövetségeseiket attól, hogy fegyverekkel lássák el Ukrajnát, mondván, hogy ez csak meghosszabbítaná a konfliktust. A nyugati vezetők azonban figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket.

Vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megállapodott abban, hogy továbbra is támogatják Kijevet katonailag, hogy “megerősítsék a kezüket mind a háborúban, mind a jövőbeli tárgyalásokon”.

A G7 vezetői a jelek szerint megállapodtak abban, hogy fenntartják a gazdasági nyomást Oroszországra, miközben az folytatja offenzíváját Ukrajnában. A brit kormány korábban bejelentette, hogy a csúcstalálkozó alatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Japán megtiltja az orosz arany importját. Antony Blinken amerikai külügyminiszter később azt állította, hogy az embargó mintegy 19 milliárd dollárnyi éves bevételtől fosztaná meg Moszkvát.

A Reuters szerint a G7-ek “nagyon konstruktív” tárgyalásokat folytatnak az orosz olajimport árának esetleges korlátozásáról is.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap elismerte, hogy a nyugati világ most számos kihívással néz szembe: csökkenő növekedési rátákkal, növekvő inflációval, nyersanyaghiánnyal és az ellátási láncok megszakadásával. Ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy a G7-eknek “sikerül nagyon világos jelzést küldeniük erről a csúcstalálkozóról az egység és a határozott cselekvés jegyében”.

Megjegyzéseihez csatlakozott Joe Biden amerikai elnök is, aki azt állította, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnök abban reménykedett, hogy “valahogyan a NATO és a G7 szétesik”, ez nem történt meg, és nem is fog megtörténni.

Putyin eközben pénteken a G7-ekről szólva azt mondta, hogy a jelenlegi gazdasági zavaroknak világszerte kevés köze van az ukrajnai konfliktushoz, és az a G7-országok által elkövetett “sokéves felelőtlen makrogazdasági politika” eredménye.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...