2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Olaf Scholz német kancellár felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt

Olaf Scholz német kancellár felhívta Vlagyimir Putyint, hogy megvitassák az ukrajnai helyzet különböző aspektusait – közölte a Kreml sajtószolgálata.

“Felhívták a figyelmet a nyugati államok – köztük Németország – romboló irányvonalaira, amelyek fegyvereket pumpálnak a kijevi rezsimbe és kiképzik az ukrán hadsereget. Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás arra készteti Kijevet, hogy teljes mértékben elutasítsa a tárgyalások gondolatát” – áll a közleményben.

A Nyugat e politikája arra ösztönzi a radikális ukrán nacionalistákat, hogy egyre több véres bűncselekményt kövessenek el a civilek ellen.

Az orosz elnök sürgette Berlint, hogy gondolja át az ukrajnai eseményekhez való hozzáállását.

A beszélgetés során Putyin megjegyezte, hogy az orosz hadsereg sokáig tartózkodott attól, hogy célzott rakétatámadásokat indítson egyes ukrajnai célpontok ellen, de kénytelen volt azokat indítani válaszul az orosz polgári infrastruktúra, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények elleni kijevi terrortámadásokra. A két Északi Áramlat-vezeték elleni terrortámadások ugyanerre az irányvonalra mutatnak. Ezeket teljesen átlátható módon, az orosz képviselők részvételével kell kivizsgálni – tette hozzá a Kreml.

Putyin és Scholz az ukrán gabonaexportról szóló isztambuli megállapodás végrehajtásáról, valamint az Oroszországból származó élelmiszer- és műtrágyaexport blokkolásának feloldásáról is tárgyaltak. Moszkva megjegyezte, hogy ezt a megállapodást jóhiszeműen és átfogó módon kell végrehajtani, ami magában foglalja az orosz szállítások előtt álló valamennyi akadály megszüntetését is.

A hét elején a német kancellár “eddigi legőszintébb nyilatkozatát” tette a brit Times szerint az Oroszországgal való kapcsolatokról. Scholz felszólított arra, hogy térjenek vissza az európai béke és biztonság alapjául szolgáló megállapodásokhoz, “egy működő békés rendhez, és tegyük újra biztonságossá, ha Moszkva is hajlandó erre”. A kancellár megjegyezte, hogy Berlin “kész” a Kremllel folytatott párbeszédre a fegyverzetellenőrzés és a rakétatelepítés témájában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...