2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Obama Putyinnal konzultált Szíria ügyében, megmaradtak a nézetkülönbségek

Obama - PutyinBarack Obama amerikai elnök szerdán orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal konzultált a szíriai válság ügyében – erősítette meg a Fehér Ház. “Megerősíthetem, hogy az elnök beszélt Putyin elnökkel” – jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő. A konzultációval kapcsolatban elsőként a Kreml adott ki tájékoztatást; Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára kijelentette, hogy a felek a helyzetértékelésben, valamint “a rendezés végső céljaiban” egyetértettek, ugyanakkor “megmaradtak a megközelítésbeli különbségek” a rendezés “gyakorlati eszközeit” illetően. A Fehér Ház egy másik szóvivője szerdán kijelentette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elveszíti az ellenőrzést országa fölött, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy a polgárháború megakadályozása érdekében támogassa a politikai átmenet tervét. “Világos, hogy az Aszad-rendszer elveszíti az ellenőrzést Szíria felett” – jelentette ki Tommy Vietor szóvivő.
Rámutatott, hogy a dezertálások növekvő száma, valamint az ellenzék erősödése és egységesebbé válása arra utal, hogy a helyzet Aszad rovására alakult. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie az ellenzékkel egy működőképes átmeneti terv kidolgozása érdekében.
“Minél előbb történik meg az átmenet, annál nagyobb lesz az esélyünk arra, hogy elejét vegyük egy elhúzódó és véres szektás polgárháborúnak és annál jobban tudjuk majd támogatni a szíriaiakat a demokráciába való stabil átmenet irányításában” – mondta Tommy Vietor.
Leon Panetta védelmi miniszter a nap folyamán a Pentagonban azt hangoztatta, hogy az Aszad-rezsimet terheli majd a felelősség azért, ha az egyre inkább ingataggá váló helyzetben elveszíti az ellenőrzést a vegyi fegyverei fölött.
Panetta hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek “maximális nyomást kell gyakorolnia Aszadra annak érdekében, hogy azt tegye, ami helyes, vagyis hogy mondjon le a békés átmenet érdekében”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...